
Kocken tipsar - VIKTOR WESTERLIND
TIMJANSTEKT KALV MED SVARTVINBÄRSSKY AV VIKTOR WESTERLIND

Stekt kalv med en god och vacker sås med svarta vinbär, istället för rödvinssås, som passar perfekt till kalvköttet och de glaserade rotfrukterna. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.
Ingredienser:
4 portioner
- 600 g kalvytterfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk rapsolja
- 1 msk Arla® Svenskt Smör
- 10 kvistar färsk timjan
- 4 vitlöksklyftor
Rotfrukter:
- 4 persiljerötter
- 400 g mandelpotatis
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 msk vitt portvin
- 1 dl Arla® vispgrädde
- 2 msk hackad färsk persilja
Svartvinbärssky:
- 2 dl svarta vinbär
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 50 g Arla® Svenskt Smör
Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min. Låt köttet vila i minst 10 min. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.
Tips:
Tips! Stek på köttet i stekpanna innan man skivor upp det, för bästa ”nystekta känsla”.
Kalvytterfilé kan bytas ut mot innanlår.