Pontus Karén Mat & Dryck
Sveriges kanske starkaste bransch ner på knä
Den hårt drabbade Restaurang- och turismbranschen i Sverige.
Ja, jag pratar om just denna bransch då det är den branschen jag lever, jobbar, umgås och är insatt i.
Branschen som just nu har tvärstannat, konkursat och kommer att få många år av uppförsbacke, den kommer aldrig vara densamma. Den har redan börjat skifta, ändras och förnyas med hjälp av alla nya insikter, lärdomar och hemmakockar som numera lär sig via tv program, matbloggar, stjärnkockar och framförallt sociala medier.
16 mars är en dag jag aldrig kommer glömma, jag var köksmästare på Frösö Park Hotel i Östersund. Vi hade ett stort event på ca 650 personer som skulle äta allt hos oss på vår arena. En 3-rätters middag på kvällen var förberedd, planerad och vi var framförallt igång med arbetet. Det kördes lastbilar med ugnar, personal bytte lokaler. Allt flöt på och vi fick en bra service. Efteråt kände vi oss alla väldigt glada då alla gäster verkade nöjda, vi stannade upp och skrattade efter haft ca fem timmar av kaos och stress. Stämningen lättade och alla såg förbi skriken, tempot och rushen som restauranger har vid större gästantal som ska ha mat samtidigt. Sen kom bomben.
Ingen av oss hade haft tid att varken följa eller titta på nyheterna, men från och med 17 mars var sammanträffande på över 500 personer förbjudna… Vi skulle ha samma gäng dagen efter, maten var förberedd. Personalen inhyrd och allt var redo.
Som tur var så har Frösö Park Hotel flera lokaler, ytterligare utrymmen för matservering. Så för oss så löste det sig med massa omstrukturering, pussel och lastbilstrafik. 400 personer lunch på ett ställe och 200 personer lunch på nästa ställe. Däremot när eventet var över och vi alla andades ut i 20 sekunder kom nästa smäll… På ca två dagar så försvann fyra stora event, alla våra konferensbokningar avbokades. Corona hade hittat till Sverige.
Vad den här lilla historien visar är bara hur fort och “enkelt” det var att välta den jobbstarkaste branschen som alltid garanterat jobb. Den bara försvann. På ca två veckor varslades ca 20 000 restaurangarbetare (Obs! i detta var inte alla extra- och timarbetare inräknade, alla deras extra inkomster försvann. De avslutades bara).
Jag som då var ny köksmästare räknade iskallt med att jag skulle vara den sista som rök, men även jag fick avsluta min tjänst eftersom jag fortfarande hade provanställning. Min telefon ringde nästan konstant med vänner inom restaurangen som undrade om jag visste jobb, folk från Småland reste till fjällen för att kunna få ett jobb.
Nu sitter vi här ca en månad efter restriktionerna började, jag vågar inte ens googla hur många restaurangarbetare som är utan jobb, hur många restauranger som fått ansöka om konkurs. Allt jag vet är att vår bransch kommer aldrig se likadan ut igen… INGET hade kunnat förberett oss på det här.
Fred, Kärlek & Passion
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
Följ mig gärna på, mygatemagazin.se
instagram: @pontus.karen
Facebook: @foodbypontus
Foto: Emilie Andersson