Sverige har en av världens bästa bartenders
Förra helgen avgjordes världens största bartendertävling World Class Bartender of the Year 2016 i Miami. Svensken Johan Evers, bartender- och ägare av Hard Waters tog sig vidare till slutskedet och kan nu betitla sig som en av världens tio bästa bartenders.
Nästan 10,000 bartenders från hela världen deltog i startskedet av World Class 2016 som sedan sållade ut de sista 56 utvalda som i sin tur fick representera sitt land i finalen, som gick av stapeln under förra veckan i Miami. I över fyra dagar fick deltagarna tävla sig genom fyra till sex utmaningar (utefter rankning) och visa upp sina bartenderfärdigheter. Varje utmaning under finalens gång var utformad för att lyfta essentiella bartenderfärdigheter. Tävlande bedömdes utefter sin teknik, personlighet, spritkunskap och stresstålighet.
Johan Evers lyckades prestera i varje gren och imponerade på juryn med en egen nordisk strategi på att skapa innovativa cocktails.
”Jag höll ett extra öga på Johan Evers innan tävlingen och var helt säker på att han skulle hamna bland toppen. Hans strategi är annorlunda och han tar cocktailskapandet till en helt ny nivå med utsökta och vackra cocktails med en nordisk touch”, säger Erik Lorincz, domare i World Class.
”Jag är stolt över allt jag lyckats åstadkomma. Det känns verkligen bra att bli erkänd för mitt arbete och att jag faktiskt hamnat bland topp-tio bartenders i världen. Den här resan tar jag med mig livet ut och jag har inte bara vuxit som bartender, utan också som människa. Jag har träffat så många talangfulla människor som inspirerat mig under resans gång”, säger Johan Evers.
I år satte flera nordiska länder ett stort avtryck i tävlingen då även dansken Johan Andersen hamnade bland topp-sex bästa i tävlingen. Även norska baren Bar Himkok är listad bland de 50 bästa barerna i världen för tillfället och svenska Tjoget har precis fått sig en nominering, vilket onekligen har satt norden på kartan i cocktailsfären.
”Vi har nått en punkt där livsstil och upplevelse går hand i hand. I många år har den kulinariska scenen i Norden arbetat på att finslipa smaker utifrån bra råvaror och detta gäller såväl i drinkar som mat. Vid det här laget har vi nått en punkt där själva drycken är minst lika viktig som hur bartendern väljer att servera den, så att du som gäst får den ultimata upplevelsen. ‘Less is more’ har länge varit ett vinnande koncept och nu bidrar Norden just till ‘more’ i den meningen”, säger Rikard Enell, Account Manager, Diageo Reserve.
Första kvinnliga bartendern att vinna World Class Bartender of the Year
Jennifer Le Nechet, som jobbar bakom baren på Café Moderne i Paris, bländade domarna med spektakulära drinkar under den sista deltävlingen i hennes pop up-bar som axlade punk-tema.
Le Nechet, den första kvinnliga bartendern att göra anspråk på titeln var mycket stolt över vinsten:
“Jag är i chock – det är en sådan ära att ta hem titeln och särskilt när man konkurrerar mot supertalanger från hela världen. Den här veckan har inspirerat mig att fortsätta tänja på gränserna med smaker och undersöka hur alla sinnen kan kopplas genom cocktails”, säger Jennifer Le Nechet.
Nu väntar ett år fyllt av äventyr för Le Nechet. Med vinsten kommer även titeln som ambassadör för Diageo Reserve Brand och med det kommer hon att ha möjlighet att resa runt hela världen på olika uppdrag.
Under tävlingen avslöjades det även att Mexico City arrangerar nästa års upplaga av tävlingen.
bartender diageo Hard Waters Johan Evers Mat&Dryck Mygate Magazine world class World Class Bartender of the Year