
Mat & Dryck
Surdegspizza med portabello, ägg och mandelpesto
Ägg är otroligt gott som pizzatopping, det bakas i ugnen så att vitan bli fast samtidigt som gulan behåller sin krämighet. Tillsammans med portabellon, prästosten och mandelpeston blir det här en pizza med härliga kontraster både vad gäller smak och konsistens.
Ingredienser:
4 portioner
Pizzadeg (recept på pizzadeg se nedan)
1 sats smörig tomatsås (recept) https://mygatemagazine.se/bli-din-egen-pizzabagare/
500 g blandad svamp, t.ex. portabello och/eller skogschampinjoner
200 g lagrad prästost
100 g bladspenat
4 ägg
½ dl mandel
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
Såhär lagar du receptet:
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
- Skär svampen i tunna skivor. Riv osten grovt.
- Dela pizzadegen i fyra lika stora bitar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. För över bottnarna till bakplåtspapper.
- Fördela tomatsåsen över pizzorna i ett tunt lager. Strö sedan över den rivna osten och spenaten. Toppa med den skivade svampen. Salta och peppra. Knäck ett ägg i mitten på varje pizza.
- För över pizzan på den heta plåten och låt baka i ca 10-15 minuter, eller tills degen fått fin färg. Upprepa med de andra pizzorna.
- Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Hacka sedan mandel, persilja och vitlök fint. Blanda ihop persilja, vitlök, mandel och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ringla sedan persiljeoljan över de nygräddade pizzorna.
Pizzadeg med surdeg och grahamsmjöl
4 portioner
12 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl vetesurdeg
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl Kungsörnen Vinjett Grahamsmjöl
5-7 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
- Rör ner olivoljan, surdegen, saltet och sockret.
- Tillsätt grahamsmjölet och tillräckligt mycket vetemjöl så att degen ska bli fast men inte torr. Arbeta degen smidig i en degblandare eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk, antingen i rustemperatur ca 2 timmar eller i kylskåp ca 8-10 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla sedan ut den tunt. För över på bakplåtspapper.
- Strö över valfri fyllning, för över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills pizzan fått fin färg.
1 sats smörig tomatsås
500 g blandad svamp, t.ex. portabello och/eller skogschampinjoner
200 g lagrad prästost
100 g bladspenat
4 ägg
½ dl mandel
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
Såhär lagar du receptet:
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
- Skär svampen i tunna skivor. Riv osten grovt.
- Dela pizzadegen i fyra lika stora bitar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. För över bottnarna till bakplåtspapper.
- Fördela tomatsåsen över pizzorna i ett tunt lager. Strö sedan över den rivna osten och spenaten. Toppa med den skivade svampen. Salta och peppra. Knäck ett ägg i mitten på varje pizza.
- För över pizzan på den heta plåten och låt baka i ca 10-15 minuter, eller tills degen fått fin färg. Upprepa med de andra pizzorna.
- Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Hacka sedan mandel, persilja och vitlök fint. Blanda ihop persilja, vitlök, mandel och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ringla sedan persiljeoljan över de nygräddade pizzorna.