SPARRIS MED POCHERAT ÄGG OCH HOLLANDAISE NOISETTE

En klassiker i ny tappning. Fungerar utmärkt som både förrätt och tillbehör till varmrätten. Med brynt smör får hollandaisen en nötig smak.

Ingredienser:

6-8 portioner

  • 1 kg gröna sparrisar
  • 8 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättiksprit 12%
  • skalet av 1 citron
  • 1 dl hackade rostade hasselnötter
  • 1 dl plockad körvel

Hollandaise:

  • 400 g Arla® Svenskt Smör
  • 6 äggulor
  • 4 msk vatten
  • 2 msk pressad citron
  • 2 krm salt

Gör så här:

Börja med såsen. Bryn smöret i en kastrull, häll av och låt svalna något. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt. Knäck äggen och häll ner i kokande saltat vatten med ättika. Låt sjuda ca 4 min. Ta upp äggen med en hålslev och lägg på ett fat. Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg upp direkt på fat. Klicka såsen på sparrisen, toppa med äggen, citronskal, nötter och körvel.