
Julbak & Julmat
SMÖRKOLA
Klassisk smörkola som smälter i munnen. Använd gärna en termometer, då är det lättare att hitta den perfekta konsistensen.
Receptet gäller för 60 st
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 2 dl Arla® vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk ättiksprit 12%
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och rör tills sockret har löst sig. Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på ca 123°. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, 20X30 cm. Låt den kallna. Skär eller klipp i bitar. Förvara svalt. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.
Kommentarer