
Skärgården
Recept: Johanna Westman
Johanna Westman är kokboksförfattare, programledare och receptkreatör och har en särskild förkärlek till naturliga, svenska smaker. Gräddglass ligger henne varmt om hjärtat och med utgångspunkt från GB Gräddglass Gammaldags Vanilj har hon skapat tre glassrecept med inspiration från den svenska naturen – skogen, ängarna och skärgården. Inspireras av Johannas recept där klassiska svenska smaker som blåbär, rabarber och jordgubb möter nyskapande ingredienser som viol, grankvistar och havtorn.
Skärgården
Vi åkte ofta ut i skärgården när jag var liten. Vi seglade ut mellan öarna på krusigt vatten och hoppade iland på solvarma klippor där det växte gräslök och styvmorsviol blommade i vindpinade skrevor. När jag kan tar jag mig ombord på en skärgårdsbåt och ger mig ut i allt det där ljuvligt somriga. När jag skapade det här receptet har jag utgått från GB Gräddglass Gammaldags Vanilj och lyft in viol och havtorn, klassiska svenska smaker från skärgården.
1/2 liter GB Gräddglass Gammaldags Vanilj
Havtornkolasås
Violer
Havssalt
Havtornkolasås
50 gram smör
1/2 deciliter ljus sirap
1/2 deciliter strösocker
2 deciliter vispgrädde
2–3 matskedar havtornspuré
Blanda alla ingredienser utom havtornspurén i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Smaka av den färdiga såsen med havtornspuré och ringla över glass.
Ängarna
Surret från bin och humlor, doften av gräs och sommarblommor, vajande säd och svalor som svirrar mot en blå, blå himmel. I det här receptet där len GB Gräddglass Gammaldags Vanilj möter rabarber och vanilj har jag inspirerats av våra svenska sommarängar.
1/2 liter GB Gräddglass Gammaldags Vanilj
1/2 liter färska jordgubbar
1/2 deciliter frystorkade jordgubbar
Rabarberkompott
500 g rabarberstjälkar, ansade och skurna i ca 3 cm bitar
Saft från 1 apelsin
1 dl råsocker
1 tsk salt
1 tsk stötta kardemummafrön
1 slitsad vaniljstång
3 cm färsk ingefära, skalad och fint riven
50 g smör
Sätt ugnen på 200°. Blanda rabarber, apelsinsaft, socker, salt och kryddor i en ugnsfast form. Klicka över smör. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Låt svalna något. Servera kompotten i en tudelad GB Gräddglass Gammaldags Vanilj-förpackning genom att göra en grop i glassen och klicka i kompotten.