Tips, VAB, vin, VAB och mer vin…..
Igår var åter igen en härlig mix av småbarnslivet och arbetslivet men vi fick det att gå ihop.
Johan jobbade på dagen, jag VABBADE sen kunde vi byta av varandra på kvällen.
För min del blev det en sen kväll i vinkällaren för organisering, städning och uppackning på Källhagen. Vi har hundratals härliga viner på listan, med ett angenämt betyg från Munskänkarna på hela 4 klasar så har vi något för de flesta smaker.
Här kommer några tips:
Rose i solen? Då har jag nytt för i år testat Berne Grand Recolte, måste säga att det är mer eller mindre första gången jag funnit ett Rosevin jag faktiskt gillar. Lätt att dricka, inte för slaskig och inte för sträv i smaken. Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, smultron, färska örter och blodgrapefrukt. Passar bra att avnjuta i solen, som sällskapsvin eller till kanske en lättare sallad. Du kommer ihåg den för den fyrkantiga och långa flaskan.
Rött till maten? Så nu är vi mer eller mindre inne i årets största grillsäsong och sociala tid på året (snart låser alla in sig igen) Walnut Collectables Pinot Noir passar bra till grillat. Ett ekologiskt vin från Nya Zeeland med toner av bär, choklad och är lite rökigt på samma gång.
Champagne? Bollinger Special Cuvee, gör som James Bond. Har för mig att hans favorit La Grand Annee min är RD och de bra årgångarna jag testat är 1988, 1999, 2002. (Läs om mitt besök hos Bollinger här) Och ett tips bakverk med champagne är underskattat! Det finns alltid tillfällen atr dricka champagne när du är glad, firar något, när du äter och när du helt enkelt är törstig!
Tillbaka till “stilla”viner. Nyfiken på den såkallade “nya världen” inom viner? Jag tycker viner från Californien är lite mer intressanta, de verkar lite mer moderna och nytänkande (lite utanför boxen) här kommer tre USAtips:
Calera Central coast Pinot Noir. En klassisk Pinot Noir som är fruktig och lite härligt kryddig på samma gång med toner av hallon och smultron.
Paul Dolan Zinfandel från norra Californien, intressant kombination av smaker som apelsin, marmelad av björnbär och svartpeppar. Bra kombinerat!
Stephen Ross Edna Valley, Chardonnay. Tänk dig en perfekt tillagad torskfilé men starka smaker till som tex liknade vår rekommendation på Källhagen, torsk med pepparrot, räkor och dillslungad potatis. Perfekt kombination av mat och dryck!
Vet att jag är tjatig om att “rätt” mat och dryck ska kombineras men det är ju för bästa smakupplevelse, jag dricker inte mycket vin men när jag väl gör det så har jag lite svårt att bara dricka vin rakt av dvs utan något till men alla gillar vi olika.
De flesta viner ovan finns på utvalda restauranger med bredare vinlista. De kan också finnas som beställningsvara på Systembolaget, men notera att man numera helt lagligt kan hålla det enkelt med att handla online TiPS- The-Wine-company
Blev visst väldigt mycket vinfokus på detta inlägg men har man som jag stått och organiserat i timmar och packat upp pallvis med viner och därmed lagt allt sitt fokus på det så hamnar det ju i bloggen. Dessutom är det ju löning nu i dagarna, helgen är runt hörnet, sommaren är här och kort, gillar du vin så unna dig något BRA och GOTT på samma gång.
Nu är det torsdag och min arbetsdag fortsätter med mer viner (då syftar jag på mer organisering, beställningar och strukturering mer än att dricka) innan jag beger mig av mot dagis. Så skönt att Ralph känner sig bättre och att VABBANDET är över för denna gång.
Hörs sen….