Thanksgiving, vad firas, vad serveras, vem kan fira? Alla bör vi visa tacksamhet ibland
På torsdag är det Thanksgiving. I USA firas högtiden numera den fjärde torsdagen i november (26 november 2015) och i Kanada den andra måndagen i oktober (12 oktober 2015), den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen.
Både i Kanada och USA är det mesta stängt denna dag, förutom ett fåtal restauranger som serverar Thanksgivingsmiddag. Dagen efter Thanksgiving i USA kallas för “Black Friday”, vilket är den största readagen för året. Många butiker håller öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen (ofta mellan klockan 05.00–07.00 och 23.00). Som ni kanske märkt har en del stora kedjor börjat med denna restrenden även i Sverige men kommer inte ens i närheten av de öppettider eller unika erbjudanden som USAs butiker erbjuder på “Black Friday” .
Finns egentligen ingen anledning för oss svenskar att göra en högtid av denna dag här i Sverige eftersom det som firas är när de puritanska pilgrimerna som från början utvandrat från England till Nederländerna ankom med ett chartrat skepp som hette Mayflower, i december 1620 till det som nu är USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära. Thanksgiving ska alltså inte blandas ihop med svenska tacksägelsedagen, som infaller den andra söndagen i oktober.
Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikansk film och annan populärkultur. Man ska visa tacksamhet och äta mat. Från början bestod maten som serverades av bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har man infört andra rätter som kalkon, paj på pumpa sötpotatis med mera.
Jag och några nära vänner bestämde oss för några år sedan att ta till oss denna tradition med då vår egna lilla Touch, vi skulle umgås, laga mat och vara tacksamma för allt vi har. Det är så extremt lätt att glömma bort hur lyckligt lottade vi är i livet på så många plan, familj, vänner, arbete och vardag.
Förrförra året var vi hemma hos mig, menyn bestod av följande;
Pumpasoppa (serverade den i pumpan)
Helgrillad Kalkon fylld med en kryddig köttfärs och brödblandning
Ugnsgrillad sötpotatis och andra rotfrukter så som kålrot, rödbetor och morötter.
Rödvinsås
Pumapaj
Blandsallad med en enkel vinigrette
Hembakat majsbröd, smör
Hembakad Äppelpaj med vaniljsås
Hela denna meny är enkel rent tidsmässigt då det går att förbereda mycket innan. På nätet kan man hitta hur mycket recept som helst, välj det som fungerar för dig och i ditt kök.
Vi hade supertrevligt också såklart.
Jag är en person som gillar att laga mat och bjuda över vänner och socialisera speciellt nu är det mer bekvämt med småbarn att äta hemma än ute på kvällen.
Ta en dag om året du med, bjud hem vännerna och fira att ni har varandra och allt annat viktigt här i livet.
Ha en fin dag.