Dags för lite recept, LCHF-knäcke och böngryta
Som sagt hösten är runt hörnet och jag längtar nästan, till tända ljus, grytor och bakning, hemmamiddagar med vännerna osv.
Idag är det dags att använda andra halvan av vitkålen i kylen. (Vad menar jag med det? Jo, delade med mig av ett annat recept häromdagen med en halv vitkål, ja nu är det alltså dags att använda andra halvan)
Hur som helst, jag bodde ett tag i Serbiens huvudstad Belgrad. En klassiskt rätt där är en gryta på stora vita smörbönor, den kan förståss göras på tusen olika vis och de flesta gör säkert sin egen version, men här får ni en av mina:
ca 750gr stora vita bönor,blötlägg vita bönorna dagen innan i en skål, de ska svällas och inte vara för skrynkliga
koka bönorna med salt och vatten, ca 20-30 min, sila och använd bönorna i bönsoppan såklart
2 gula lökar (finhackade)
2 morötter (i småbitar)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1/2 vitkålshuvud, i fyrkantiga bitar
1 tsk pulver paprika
ca 1 lit vatten
250 g sidfläsk eller liknande (kan gärna även skiva ner 1-2 starka
korvar EX; sremska, chorizo, kabanoss med andra ord stark korv, funkar också med annat griskött som kanske fläskytterfile eller karré men stek isf köttet innan)
några lagerblad
Vegeta och peppar efter smak
1,5 dl olja
4 msk vetemjöl
3 msk paprikapulver
•
Fräs lök, vitlök, vitkål, paprika och morötter en kort stund i en stekpanna
Häll i bönor, vatten, lagerblad och sidfläsk i en kastrull.
Koka i ca 20-30 min.
Häll oljan i en liten stekpanna och hetta upp. Blanda i mjöl och
paprikapulver och vispa runt. Häll oljeblandningen över bönorna
och låt koka ytterligare 10-15 min, låt puttra i ca 20 min till.
smaka av och se efter så kött, grönsaker och bönor är mjuka.
Servera med vitt bröd och sallad med mycket rå lök.
På denna bild har böngrytan lite mer röd nyans vilket inte hör till vanligheten. Jag hade köttfärssås kvar från moussaka som jag gjorde så jag la i den direkt när jag började denna gryta, det ger en god bas och gör grytan lite köttigare. Med denna gryta utgår man ju efter sin egen smak både vad gäller ingredienser och kryddor. Mitt test med köttfärsen blev supergod.
Mums!
Passade på att göra mer LCHF-knäcke igen men denna gång lite annorlunda man måste ju exprementera lite:
Sätt Igång ugnen på 150grader
Ta fram en skål och blanda i följande:
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl krossade valnötter
1/2 dl krossade pinjenötter (stora bitar inte malda)
1 dl linfrön
1/2 dl cocosfett (den med smak är den absolut godaste men till denna version med andra nötter rekommenderas cocosfett utan smak)
1 msk fiberhusk
2 1/2 dl kokt vatten
Blanda ihop noga
Ta fram en bakplåt, lägg bakplåtspapper i botten på den.
Häll över smeten, bre ut över botten jämnt, använd en stekspade eller slickepott.
Denna deg varken jäser eller smälter ut så den tjockeleken du trycker ut den till består.
lägg in i ugnen, låt gräddas i 50 min sen stänger du av ugnen och låter knäcket ligga kvar på eftervärmen i ca 1 1/2 timme
Ta ut, låt svalna och gör en macka?
Ett tips är att skippa pinjenötterna och tillsätta riven mörkchoklad, bred inte ut degen för mycket så den istället blir tjockare och därmed har ni ett kanongott kex.
Snart är det dags för mammadag med fika på stan, långpromenad och besök i parken så Ralph får gunga lite.
Ha en fin dag.