Slut på en "arbetsvecka"
Fredag, Vin, rödbetor och soffhäng
Äntligen fredag, har blandade känslor över veckan som varit, den har varit långdragen men ändå på något vis gått ganska snabbt.
Jag har både haft mina mammadagar men ändå hunnit att jobba lika många timmar som en hel arbetsvecka för andra på bara två dygn.
Vi körde på en spontanmiddag med en del av vår resterande familj. Svågern, flickvännen och sonen kom över. Efter en lång middag hamnade alla soffan utmattade och fastklistrade vid “Fångarna på fortet” dit skulle jag också vilja åka och tävla, verkar vara så roligt.
Arbetsveckan började med Vinmiddag på Källhagen. Temat Chile, Arrangemanget var speciellt framtaget för SvD accent.
Kvällens viner kom från Matetic Vineyards från Aconcagua i Chile, en relativt ung producent som redan tagit vinvärlden med storm. Oenologen Antonio Bunster guidade igenom vinerna och gav en inblick i biodynamisk vinmakning. Han beskrev vad det är för skillnad på ekologi och biodynamik och han förklarade varför biodynamik är det självklara valet för Matetic. En kulinarisk afton!
Menyn och vinet:
Entré: Friterad ceviche med basilikamajonnäs & krasse i citronett – Corralillo Sauvignon Blanc 2015
Förrätt: Kallskuren hängmörad biff toppad med kantareller, oxmärg och armesancreme toppad med friterad salvia – Corralillo Syrah 2013
Mellanrätt: Kycklingballotine brässerad i hallonfond serveras med morot, steksky och friterad ostronskivling – EQ Pinot Noir 2012
Varmrätt: Lammbringa på två vis serveras med friterad aubergine, vita bönor i en rostad vitlöksvelouté – EQ Syrah 2011
Kaffe och pralin
Kombinationen mat och vin är något alldeles speciellt, har du ett vinintresse så är minst ett besök på dessa Vinmiddagar ett måste. Källhagen har flertalet, under årens gång har jag varit med och planerat, jobbat och deltagit på ett 30-tal. Superroligt.
Kvällens fredagsmiddag hemma hos oss bestod inte av lika många rätter.
Jag har på senaste tiden fastnat för RÖDBETOR och hör kommer bästa kombinationen, rödbetor, fetaost och pinjenötter. Jag försöker ju undvika potatis? Ris och pasta, rödbetorna är en utmärkt ersättning.
Gör så här:
Skala och skiva upp betorna i önskad storlek.
Lägg i kastrull och låt koka upp, klara när de har mjuknat lite.
Sila bort vattnet, lägg i en ugnsform,
Strö över fetaost, krossade pinjenötter och lägg in en stund i ugnen.
Klart när fetaosten smält och nötterna fått lite färg.
Till detta gjorde jag pannbiffar, ugnsstekt potatis och morötter. Jag gjorde en egen Tzatziki, smakar bäst när man gör egen.
Och givetvis en sallad.
Köpte stora majskolvar som jag kokade upp också, det är ju supergott och lite sydeuropeiskt att äta kokta morötter med smör och salt. Mums.
Enkelt, inget fancy och mkt gott!
Hur som helst nu har alla gått hem, Ralph har somnat och nu är vi soffpotatisar framför en film. Myyyysss Imorgon blir det kalas, loppis, ölkalas, Game of Thrones fest-prepp och festligheter.
God natt!