Dags för hemmamys, middagar, grytor och bakning!
Tror sommaren är slut
Av de småkyliga kvällarna och nätterna att döma så verkar det som om sommaren nu är slut, de allra varmaste dagarna är borta. Tråkigt kan man tycka men otroligt mysigt på ett sätt.
Hejdå svett och hej, brashäng, te, flanellbyxor, soffhäng, grytor och bra filmer.
Nu när alla är åter från semestern och tillbaka i stan, de flesta har börjat jobba igen och förhoppningsvis befinner sig ens vänner i stan igen. Då kan man äntligen börja fixa middagar hemma igen, koka grytor, baka och socialisera. Supermysigt.
Tänkte passa på att dela med mig av några recept.
Enkel köttgryta:
1 kg grytbitar gärna gris till denna version, storleken på bitarna beror lite på hur mkt Tid du har dig att koka grytan. Men räkna med ca 3×3 cm per bit.
1 pkt passerade tomater
1 pkt krossade tomater
2 vitlöksklyftor (stora annars flera små)
3 stora morötter
1 tomat
1/2 vitkålshuvud (lugn lägger till ett annat recept för resten av huvudet imorgon här slängs ingen mat)
1 STOR gullök
1/3 purjulök ( bra att ha hemma, kan användas i allt, lägger till ett recept på torsdag så du får användning av resten)
5 stora potatisar- skippa vid LCHF
buljong, kött tablett eller pulver spelar ingen roll.
svartpeppar
salt
vegetta (en slags aromatkrydda)
Cayennepeppar
Gör så här:
ta fram en stor kastrull, med tålig botten inte en kastrull du vet bränner i botten. SLÄNG den om du har någon sådan.
nåja, ta fram kastrullen och ställ den på en platta.
ta fram en stekpanna, sätt igång på sisådär hög värme, smöra den och lägg i köttet
Öppna paketen med passerade och krossade tomater, häll i kastrullen. När du tömt varje paket fyller du samma paket med hälften så mkt vatten. På så sätt får du ju också med alla tomater i paketen också.
tillsätt buljongen.
Sätt igång kastrullen på låg värme.
Under tiden borde köttet börjat fräsas lite, tillsätt kryddorna, vill du ha det extra kryddigt tillsätter du mer kryddor enkelt.
Börja hacka gullök, purjulök, tomater.
När köttet fått färg på alla sidor så häller du i lite vatten i stekpannan ca 1 dl. Låt puttra upp och häll sedan i köttet och vattnet i kastrullen med tomaterna.
Behåll värmen på pannan, tillsätt margarin och häll i tomaterna, löken börja fräsa, pressa sen även i vitlöken.
Hacka sen upp vitkålen i bitar av ca 3×5 cm, hacka även upp morötterna, dela på mitten som halvmånar och gör dem ca 1 cm breda.
Häll över tomatblandningen i kastrullen, rör om.
Höj värmen på kastrullen så grytan hela tiden puttrar.
Börja fräsa på vitkålen och morötterna. Nu är ett bra tillfälle dvs om ni vill ha i ännu mer grönsaker i grytan att hacka upp och fräsa på innan.
låt grytan puttra i ca 30 min innan du tillsätter morötterna och vitkålen.
skiva upp potatisen i önskad storlek, tillsätt när du känner att köttet börjar mjukna. Ca 15 min efter morötterna lagts till.
När potatisen och köttet är mjukt är soppan klar. Små bitar potatisar behöver ca 20 koktid på låg värme i grytan.
LCHF? Lägg inte i potatisen.
Övrigt:
Passa på att hacka ner det du önskar ha i grytan eller grönsakerna som finns hemma.
se till att röra om i grytans botten hela tiden, ca var 10:e minut.
låt inte grytan stå och koka för mkt på för hög värme.
Servera med gräddfil om den är lite kryddig.
Toppa gärna med krutonger och persilja.
Ni kan också använda samma enkla recept med högrev, fransyska som kött. Ta två oxbuljong i istället igen cayennepeppar men svartpeppar istället. Paprika istället för vitkål både och kanske.
Köra på LCHF? Ta bort potatisen och ha i mer av dina favoritgrönsaker.
Man försöker ju hålla igen lite på kolhydraterna, började så bra för mig innan jag åkte till Frankrike och föll dit igen på bakverk, champagne, 3-5 rättersluncher, mer champagne, 3-4 rättersmiddagar, mer champagne, ja ni hajar.
Så nu åter hemma bakade jag LCHF-Knäcke mest för att det är så otroligt gott. Ett av de enklaste recept jag någonsin testat.
sätt igång ugnen på 150grader
Ta fram en skål och blanda i följande:
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1/2 dl cocosfett (den med smak är den absolut godaste)
1 msk fiberhusk
2 1/2 dl kokt vatten
Blanda ihop noga
Ta fram en bakplåt, lägg bakplåtspapper i botten på den.
Häll över smeten, bre ut över botten jämnt, använd en stekspade eller slickepott.
Denna deg varken jäser eller smälter ut så den tjockeleken du trycker ut den till består.
lägg in i ugnen, låt gräddas i 50 min sen stänger du av ugnen och låter knäcket ligga kvar på eftervärmen i ca 1 1/2 timme
Ta ut, låt svalna och gör en macka?
Övrigt: Med detta recept kan man experimentera mycket, vill man så kan ju tillsätta allfrån kokos, mörkchoklad kanske med smak, hasselnötter, valnötter allt efter din egen smak. Att baka är inte svårare än så, du bakar, smakar och därmed bestämmer innehåll, låst inte fast er för mycket i hur man “ska” göra eller “bör” göra det är du som ska servera och äta det sen.
Går det åt snabbt, dubbla innehållet!
Såhär kan det se ut i vår familj när vi har lite tråkigt.???
Han har ju blivit väldigt lång Ralph för sin unga ålder, ja, tiden går allt snabbt!