Exklusiv lansering av Pingus och Flor de Pingus 2013
De unika vinerna Pingus och Flor de Pingus släpps exklusivt på Systembolagets webblansering den 11 februari. Totalt finns 24 flaskor av Pingus 2013 och 360 flaskor av Flor de Pingus 2013 tillgängligt för den svenska marknaden.
De exklusiva vinerna Pingus och Flor de Pingus skapade av kultproducenten Peter Sisseck lanseras återigen på den svenska marknaden. Den 11 februari lanseras båda vinerna som webblansering på Systembolaget i begränsad upplaga.
– Vi är väldigt glada att vi få lansera årgång 2013 av Pingus och Flor de Pingus. 2013 är en årgång som avgjordes ute i vingårdarna i Ribera del Duero och på Dominio de Pingus har arbetet i vingårdarna verkligen gett avkastning, säger Anette Wyrén, produktchef på Arvid Nordquist.
Pingus 2013
De gamla stockarna för Pingus anlades 1929 i spanska La Horra, vilket innebär att rankorna nu är djupt rotade och står sig mot olika väderförhållanden väl. Vilket kan behövas då året 2013 var ett något svårt år. Dock har Peter Sisseck lyckats skapa ännu ett vin med hög kvalitet.
Druvorna odlas biodynamiskt och skörden skedde 15 och 16 oktober från vingårdar som finns i egen ägo. Området är 4.2 hektar stort och är uppdelat i fem plotter. Detta gör att druvorna kan skördas vid olika tidpunkter och vid rätt mognadsgrad. Vinifiering skedde på 2 000-liters fat och den malolaktiska jäsningen på franska ekfat följt av 20-22 månader på ett och två år gamla franska ekfat.
Pingus 2013 består av 100 % Tinta del País (Tempranillo) och totalt producerades 6 900 flaskor, på den svenska marknaden lanseras 24 stycken flaskor. Pingus 2013 har fått 96 poäng av Robert Parker.
Flor de Pingus 2013
För Flor de Pingus används 16 plottar av gamla och yngre vinstockar för att skapa den unika karaktär som är för Flor de Pingus. Ett strikt urval av vingårdar används och ett andra urval av druvor görs i vineriet. På grund av vädret i kombination med urvalet blev utfallet för 2013 något lägre än tidigare årgångar. Druvorna vinifieras separat i ståltankar och den malolaktiska jäsningen sker på franska ekfat följt av 18-20 månaders lagring på fransk ek.
Flor de Pingus 2013 består av 100 % Tinta del País (Tempranillo) och total produktion för årgång 2013 är 63 000 varav 360 flaskor lanseras på den svenska marknaden. 2013 av Flor de Pingus har fått 92 poäng av Robert Parker.
Året 2013 och skörden
Året 2013 blev ett något svårt år då det var en ovanligt kall period i området från den 15 maj till 15 juni. Det kallare klimatet resulterade i en senare mognadsprocess för druvorna. Juli var något bättre och relativt varm vilket följdes av normala temperaturer i hela augusti. I september blev vädret återigen något svalare och oktober var växelvis molnigt vilket saktade ner arbetet i vingårdarna. Den andra delen av oktober var något bättre och med ett hårt arbete i vingården uppnåddes en perfekt mognadsgrad på druvorna.
Peter Sisseck och Domino de Pingus
Dominio de Pingus grundades 1990 när Peter Sisseck började arbeta som chefsvinmakare på Hacienda Monasterio i Ribera del Duero. Fängslad över det kontrastfulla och torra landskapet såg han potentialen för regionen av kvalitetsvin av yppersta klass. Han hittade den högt belägna gamla vingården La Horra som blev startskottet för Pingus. Egendomen är helt och hållet planterad med mycket gamla tempranillostockar.
Första årgången av Pingus var 1995 och det hamnade direkt på Robert Parkers ”The Wine Advocate” lista över världens 100 bästa viner. Första spanska vinet någonsin där. Parker beskrev det som ”One of the greatest and most exciting wines I have ever tasted”.
Pris: 5599 kr
Art.nr: 90305
Pingus 2013 har fått 96 poäng av Robert Parker.
Pris: 619 kr
Art.nr: 99167
2013 av Flor de Pingus har fått 92 poäng av Robert Parker.