
Julbak & Julmat
PEPPARKAKSDEG
Pepparkaksdeg är enkelt att göra själv, och mycket godare! Planera kakbaket i god tid eftersom pepparkaksdegen behöver vila ett dygn innan det är dags att börja kavla.
Receptet gäller för 1 sats
Ingredienser
- 200 g Arla® Svenskt Smör
- 1 1⁄2 dl mörk sirap
- 3 dl strösocker
- 1 1⁄2 dl Arla Köket® vispgrädde
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk malen kanel
- 1⁄2 msk malen kryddnejlika
- 1⁄2 msk malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Glasyr: Blanda florsocker med vatten och rör ihop till en jämn smet. En mer hållbar glasyr får du genom att blanda florsocker med äggvita. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Fyll en spritspåse med glasyren och klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakorna.