Jessica Frej
PANIK, DET KOMMER FLER ÄN DU RÄKNAT MED – Jessica Frej
Ibland glömmer man bort att vissa vänner skaffat partner och plötsligt kommer det fyra extra gäster till middagen, ibland räknar man bara fel och vissa gånger råkar man bjuda in grannarna utan att tänka på hur mycket mat som finns i kylen.
INGEN PANIK, DET FINNS FLERA SÄTT ATT FÅ MATEN ATT RÄCKA
– Dryga ut, koka mer pasta, gör en större sallad,
lägg fram bröd, knäckebröd, oliver, snacks, koka
mer potatis, gör en till sås och så vidare.
– Lägg upp och släng in fler rätter, gör fina restaurangupplägg
så är maten redan portionerad och ingen blir utan.
– Gör en eller två extra rätter av något du har
mycket av hemma.
EXEMPEL PÅ EXTRA RÄTTER PÅ
SÅDANT MAN OFTA HAR HEMMA:
Krossade tomater: Koka en snabb tomatsoppa
och släng in som extra förrätt.
Frysta ärter: Gör en grön ärtsoppa eller
ärtbruschettan (recept finns på sidan 30) i min kokbok Fest på 30 min.
Bröd: Vitlöksbröd, pan con tomate eller
bruschetta.
Mandlar: Se sidan 80, eller bara torrosta och
salta och servera till drinkarna.
Ägg: Gör en god omelett och servera som
mellanrätt.
Finns det verkligen inget att dryga ut med eller
laga? Säg som det är helt enkelt, att du räknat
fel, bara att låta gästerna dricka bubbel så kan
du snabbt sticka ut och kompletteringshandla.
Eller har inte alla gäster kommit ännu? Toppen,
ring och be någon köpa med lite extra varor.
Kom ihåg: Det viktigaste är att alla känner sig
välkomna och att stämningen är på topp så fyll
upp glasen, bjud på det som finns och se till att
alla blir mätta även om det kanske inte blir på
det sättet du hade tänkt.
I värsta fall – ring och
beställ pizza för hemleverans! Gästerna kommer
ändå att minnas det som en toppenkväll.
Jessica slog igenom i tv-rutan med sin färgstarka personlighet och fantastiska matlagning redan 2011 när hon medverkade i TV4:s första säsong av Sveriges Mästerkock. Hon har gett ut flera böcker om bakning och är flitigt som gästkock i TV4 Nyhetsmorgon och är just nu aktuell med sin kokbok Fest på 30 minuter. Under Kocken tipsar kommer vi dela med oss Jessicas festtips och smarriga recept som inspirerar till fest.
Utges av: BONNIER FAKTA
Foto: Johanna Åkerberg Kassel