
NYTT FRÅN CLOUDY BAY TILL VARMA SOMMARKVÄLLAR
- Central Otago Key
- CB – Te Wahi 2014
- Te Koko NV (Native)
Nu lanserar nyzeeländska vinhuset Cloudy Bay nya årgångar av Te Koko, Sauvignon, och
Te Wahi, Pinot Noir. Båda har en fruktig smak och passar perfekt för ljumma
sommarkvällar. Te Koko 2013 och Te Wahi Vintage 2014 lanserades i början av juni på
Systembolaget.
Te Koko 2013 Glöm allt du vet om nyzeeländsk Sauvignon Blanc. Cloudy Bay har brutit mot vinmakeriets regler för att
skapa en mer sofistikerad version av vintagevinet. VInet är lagrat på franska ekfat och man har även använt sig
av vildjäst i tillverkningen för att bygga komplexitet. Druvorna är sällsynta, handplockade och har en naturlig
surhet som ger vilket gör vinet både fokuserat och balanserat. Namnet ”Te Koko” är maori ett av tre officiella
språk på Nya Zeeland, och betyder ”Cloudy Bay”.
– Te Koko 2013 är ett komplext och strukturellt uttryck för Marlborough Sauvignon Blanc – ett vin att hålla koll på,
säger Tim Heath, vinmakare.
Vinet doftar vita blommor, färska örter, söt persika och kaprifol och har inslag av Spännande och hårda
mineraltoner. Smaken är inbjudande och saftig och avslöjar en distinkt struktur och rundhet med toner av
nektarin, lime och citrongräs. Den mjuka och krämiga känslan kompletteras av en syrlighet som bidrar till en
ungdomlig och levande final. Te Koko 2013 bör serveras vid 10-12 grader och passar bra till
fisk- och skaldjursrätter.
Cloudy Bay Te Koko 2013
Alkoholhalt: 13,7 %
Artikelnummer: 99332-01
Pris: 299 kr
Te Wahi Vintage 2014 Cloudy Bay Te Wahi 2014 är en begränsad vintageutgåva av Pinot Noir från Central Otago, som är ett optimalt odlingsområde för Pinot Noir. ”Te Wahi” är maori och betyder ”platsen”. Det syftar på den enda
regionen i Nya Zeeland som är oförlåtande och kontinentalinfluerad.
– Vinhuset började med Pinot Noir i början av 90-talet med målet att skapa de mest uttrycksfulla Pinot Noirvinerna
från Nya Zeeland. Vi har njutit av att få upptäcka denna spännande och relativt nya vinregion och har haft
turen att säkra två fantastiska och unika vingårdar i Calvert och Northburn. Dessa noga utvalda och kultiverade
platser är grunden för vår eget, speciella Cloudy Bay-uttryck av Central Otago Pinot Noir, säger Tim Heath,
vinmakare.
Vinet doftar körsbär och plommon, kryddat med ektoner, kanel och nejlika. Den är jordig med rökighet och
mineraler, som lyfts av hedonistiska blomtoner. Smaken är en unik upplevelse med eleganta tanniner och ljus
syrlighet tillsammans med aromer från mörka frukter, läder och toner av choklad. Te Wahi Vintage 2014 bör
serveras vid 14-16 grader och passar bra till kötträtter.
Cloudy Bay Te Wahi Vintage 2014
Alkoholhalt: 14,3 %
Artikelnummer: 99258
Pris: 399 kr