Nässelmos med stekt falukorv och senapscrème
Snabbt, enkelt, billigt och jättegott! Den går givetvis att laga även utan nässlorna.
Nässelmos med stekt falukorv och senapscrème
4 portioner
1 kg potatis av mjölig sort ex King Edward eller Fontane
1 liter färska nässelskott
100 g smör
2 dl standardmjölk
salt, vitpeppar
muskot
1 ring (800 g) falukorv
Smör till stekning
3 dl Crème Fraîche
3 – 5 msk av din favoritsenap
1 tsk timjan
1 tsk mejram
salt, svartpeppar
Gör så här:
Förbered gärna crèmen först så att den får stå och gotta till sig i kylskåpet en stund. Mängden senap beror på sort, jag använder en lagom bitig dijonsenap.
Samtidigt som potatisen kokar så kokar du upp en kastrull med lätt saltat vatten och förväller nässlorna en minut eller två. Låt vattnet rinna av och hacka den sedan fint och lägg i tillsammans med potatisen då du gör moset. Har du tillgång till potatispress, lägg i nässlorna i bunken du pressar ner potatisen i, häll sedan över mjölken (gärna värmd) och smöret och rör runt med en slev Smaka av med salt, peppar och muskot.
Korven steks efter eget tycke och smak. Servera gärna med lite grovt rivna morötter och äpplen för att få lite crisp.
Foto: Staffan Andersson/Svensk Potatis