
Mini köfte med feferoni och myntayoghurt
Turkisk Köfte är små läckra och saftiga köttbullar eller färsbiffar kryddade med bland annat persilja, kummin och pul biber. Du kan så klart byta ut lammfärs mot nötkött men lamm är den traditionella huvudingrediensen och ger en bättre smak.
Ingredienser:
500 g lammfärs, be gärna om färskmalet från din butik
2 små lökar, finrivna
1 ägg
3 tsk chiliflakes (pul biber)
3 msk ströbröd, eller riv helst eget av 2 skivor gammalt bröd
2 tsk kummin
2 tsk timjan
1 dl bladpersilja, hackad. Några myntablad får gärna hackas med persiljan
Feferoni
2 dl yoghurt
1 dl mynta, hackad
Olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Riv löken och pressa ut det mesta av vätskan genom en sil. Lägg i en stor skål. Finhacka persilja och lägg tillsammans med löken. Vänd ner färs, kryddor och salt, blanda till en slät smet. Forma till små runda bollar eller till fingrar. Lägg på ett oljat fat. Täck och kyl i minst en timme. Värm en stekpanna, stek köften i lika delar smör och olja tills den är gyllen brun på alla sidor. Ät omedelbart med tunnbröd eller couscous, feferoni, sallad och en klick myntayoghurt. Strö gärna sumak över.
Receptet presenteras av Larsa Foods