Lily Bollinger Award 2019!
Förra veckan var jag på Lily Bollinger Awards – en tävling instiftad av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlings-sommellerie! Madame Lily Bollinger var själv en framstående champagne-makare och tävlingen är även ett sätt att minnas hennes historia och fina bidrag till dryckesvärlden.
Visste du för övrigt att vi i Sverige har den största konsumtionen per capita i världen av Bollinger? Jag visste det inte heller innan. Och nu vet vi båda två!
Något som många säkerligen känner igen eller har läst (utan att kanske veta om kopplingen till just Bollinger) är hennes berömda citat:
“Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås”
Tävlingen ägde rum på Tändstickspalatset – så trevligt ställe! Första gången jag var där faktiskt. Tävlingsmomenten och den tillhörande trerätters-lunchen spenderades tillsammans med blogg-kollegan Anna Saletti!
Vi kom precis innan allt satte igång och det var riktigt kul att få se hur en sådan här tävling egentligen går till. De tre finalisterna fick göra olika moment, som både åskådades av oss i publiken men också av en jury. Nervöst. Jag tycker verkligen inte om att ha någon som iakttar mig. Första körlektionen var till exempel hemsk just på grund av detta – så jag hade varit rejält nervig att stå i fokus på detta sätt.
Den första delen innefattade att de skulle föreslå ett vin som sedan skulle dekanteras. Förra årets vinnare, Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå, var en av dem som fick agera “gäst” under momentet.
De tävlande bedömdes i hur de tog emot sina gäster, varför de valde just detta vin, vilken mat som serveras till och varför och sedan hur vinet dekanterades. Det finns en del moment som verkligen måste göras för att det ska gå till på rätt sätt.
Jag kände direkt att Maja som tog hem titeln var rejält trygg och proffsig. Precis så som man vill bli bemött. Det är extremt många delar man ska ha koll på i sommelier-yrket och det är en stor bredd på denna yrkesinriktning.
Ett delmoment var sedan att para ihop tre vita och tre röda viner. Genom att smaka och dofta skulle de avgöra vilka vindistrikt de kom ifrån. Även detta verkade svårt. Och lite tid hade de på sig!
De skulle också titta på bilder som visade allt från ett random slott, en druva och redskap till ett porträtt på en person i vinvärlden. Det var minst sagt spridda skurar av kunskap man skulle kunna för att lyckas med full pott där.
Under sista delmomentet skulle de fördela en hel flaska i åtta glas, och då försöka få till lika stor mängd i alla. De fick inte “toppa upp” och gå tillbaka för att jämna ut – utan det som blev kvar i flaskan i slutet hamnade i sista glaset.
Själv har jag jobbat en del på event med att hälla upp bubbel. Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket det räcker till, speciellt om man har begränsat med eftertraktade droppar. Olika glas vid olika tillfällen gör ju också att det skiljer sig rätt mycket åt. Men kul moment ändå, även att titta på.
Vinnaren och “Årets Lily Bollinger” blev alltså Maja Hempel från Thörnströms Kök. Övriga två finaldeltagare var Mio Bloom och Victoria Andersson.
Madame Lily Bollinger tävlade själv på männens villkor i många decennier – alltid med strävan mot att tillverka världens bästa champagne. Jag tycker om att man både hedrar hennes minne och lyfter nya kvinnliga förmågor!
Utöver att vinna titeln som ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger – men också en Stålhästen-cykel! Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt cyklade runt för att bevaka vingården.
Lily Bollinger var inte direkt ett fan av rosé-champagne, men denna dag fick vi först smaka på deras första roséchampagne som blev en omedelbar succé när den släpptes 2008. I grunden är vinet en Special Cuvée med 5-6 procent rödvin – närmare bestämt pinot noir från ett av de bättre vingårdslägena i Verzenay. Väldigt god (säger även jag som inte heller är ett större rosé-fan). Hennes åsikt var att rosé var mindre seriös än riktig champagne, det var lite för mycket Moulin Rouge över det hela.
Lunchen vi åt medan juryn överlade tävlingen var signerad Mattias Larsson, som själv tycker mycket om att kombinera mat med just champagne. Vi fick börja med en liten (men god!) snackbit på stående fot – en Profiterole med prästostmajonnäs och rödbeta.
Förrätten var en lufttorkad skinka med greyèreostcreme, gulbeta och hjortron somt rostade hasselnötter och brödchips. Till denna drack vi en riktigt god Bollinger La Grande Année 2008! Dagens favorit.
Till sist ser ni denna majskyckling från Munka-Ljungby med bakad kål (kål är ju SÅ gott – och trendigt på tallrikarna lite överallt just nu som tur är), inkokt äpple och jordärtskocks-creme samt brynt smörskum och sommartryffel. Ja, ni hör ju alla smaker som kombineras. Blev hungrig nu när jag återberättade menyn för mig själv. 🙂 Dryck till detta var ett rött vin – Bollinger La Côte aux Enfants Pinot Noir 2014.
Sådärja! Det var en lunch som hette duga som ni förstår. Och som alltid när jag får lära mig mer om drycken och dess historia, desto roligare är det att dricka det nästa gång.