• REDAKTIONSBLOGGEN
  • STEPHANIE
  • MAT & DRYCK
  • KOCKEN TIPSAR
  • PRISCILLA
  • FIA THORÉN
  • ANNA SALETTI
  • CECILIA
Malin Svantesdotter
  • HEM
  • NYHETER
  • BLOGGAR
  • NÖJE/LIVSSTIL
    • FIA THORÉN – NÖJE
    • EVENT/KULTUR
    • REDAKTIONSBLOGGEN
  • TIPSA REDAKTIONEN
  • RESOR
    • RESOR
  • MAT/DRYCK
    • JULBAK & JULMAT
    • RECEPT
    • FREDRIK JONSSON MAT & DRYCK
    • KOCKEN TIPSAR
      • CHRISTIAN HELLBERG
      • VIKTOR INGEMARSSON
      • MAJA LJUNG
      • PERNILLA WAHLGREN
    • MATPATRULLEN
    • MAJS KELLER – MATINSPIRATÖR
    • DRINKTIPSET
    • PETER BEDOIRE
  • KONTAKTA OSS

Provning av Fine Wines med The Wine Company!

22 oktober, 2019 22:45

Japp, ni läste rätt. Nu har jag förlustat mig med fina viner och käk – igen! Tyvärr är inte besöken på gymmet lika förekommande just nu. Skyller dock det sistnämnda på krasslighet, halsont och faktiskt verklig feber. Inte lika bra balans som hos några av vinerna nedan.

Detta var andra gången jag fick vara med denna festliga höstafton nere i chambre separée hos Vinkällaren Grappe. Linda Sorby från The Wine Company som höll i provningen beskrev det som att vinerna vi skulle komma att få smaka är viner som vi kanske aldrig hade fått chansen att testa annars, inte ens under vår livstid. Det var också tydligt att ikväll var maten enbart en sidogrej – och vinerna skulle stå i centrum.

En nackdel med att skriva om en provning i efterhand är att man kanske inte hittar sina anteckningar. Nu hittade jag dem till slut, men, en nackdel med tiden är därutöver att man kanske inte kan läsa vad det står. Men, några rader lyckades jag snappa upp plus det jag fortfarande hade i minnet.

Kvällen inleddes med Champagne Pol Roger, en non-vintagechampagne som funkar i många sammanhang. Alltid en bra start.

Till förrätten som var en kantarellsoppa på en botten av majonnäs och krondill drack vi den berömda Champagne Pommery Noir – vilken har börjat produceras igen med anledning av Pommerys 175-årsjubileum. Kombinationen var sååå god! Den är lagrad i 36 månader, torr och smaken är livlig och samtidigt balanserad.

Första vita vinet var Oppenheim Riesling, ett vin som blir mer och mer populärt i Sverige och som passar bra till mat – allra främst asiatiskt. Dess restsötma passar bra för kryddig mat och den är lagrad på stålfat. Vinet är mineraligt och har en klassisk, torr smak med bland annat citrus- och persikatoner.

Vi provade även Gros Frère & Soeur Bourgogne blanc, ett mer utvecklat vin och som lagrats på nya ekfat. Riktigt gott!

Cepparello – ett riktigt kultvin som ofta får höga poäng av kritikerna! Det har en karaktär och balans som passar extra bra till höstens mat. Vinet innehåller flera lager av olika smaker och har bland annat en karaktär av läder men även vanilj. Beskrivs som “ren terroir, osmyckat och utan moderiktiga krusiduller, med andra ord Sangiovese »unplugged«”.

Linda som har sysslat med sommelier-yrket under många år går just nu även en påbyggnadsutbildning – hon vet minst sagt vad hon talar om. Under kvällens provning var hon tydlig med att vi skulle passa på att dricka upp allt i glasen av de viner vi hade fått framför oss!

Flor de Pingus verkade vara favoritvinet för de flesta i rummet! Dansken Peter Sissek är ett stort namn i vinvärlden och Pingus är namngivet efter hans fasters smeknamn på honom. Första årgången av Pingusvinet kom 1995 och beskrevs som ett av de mest spännande vinerna någonsin. Den båt som däremot skulle leverera vinet till USA sjönk på vägen – med 75 lådor Pingus 1995! De återstående buteljerna som fanns att finna rusade självklart i pris, men andravinet Flor de Pingus 2014 är också eftertraktat och som tur är buteljerat i en större upplaga. Det har mycket smak i vindruvorna och har lagrats på äldre vinstockar, är mörkt och innehåller mycket frukt. Mums!

Nu var det dags för huvudpjäsen – Gaja Sperss! Ett vin med mer tannin-struktur och efter det lena Pingusvinet kände vi inte wow. MEN, till maten. Ojoj-oj!

När huvudrätten med fläsksida väl kommer in får vi det bevisat för oss att det är nu huvudpjäsen Gaja Sperss ska komma till sin rätt. Tänk hur vinets karaktär kan förändras! Detta är ett av de tillfällen jag verkligen, verkligen kände det.

Även denna gång fick jag sitta med Ann vid min sida. Vi passade också på att hjälpa till att smaka på de sista dropparna av både Pingus & Gaja innan vi gick. Klart vi tog chansen. 😉

Jaha. Det var det. Vad säger man – början gott, slutet gott, allting gott!

Cocktaillunch med GEMELLii Tonic – på Rutabaga!

2 oktober, 2019 18:16

Allt kräsnare gin-drickare krävde en ny och matchande kvalitetstonic. Pretto PR bjöd in till lanseringen av GEMELLii – med en tillhörande fyrarätters-lunch på Mathias Dahlgrens lakto-ovo-vegetariska restaurang Rutabaga på Grand Hôtel. Ännu en lyxlunch!

En sak jag har insett de senaste åren – okej det är ju ett tag sen insikten kom till mig alltså – men det är att jag ofta är tidig till denna typ av evenemang. Det som är skönt är att jag får tid till att fotografera lite innan alla stormar in. Känns inte lika obekvämt att bli fotograferad heller när ingen tittar på. Jag och min Kånken fick en lugn stund tillsammans i denna fantastiska miljö några minuter. Så ljust, fräscht och avskalat.

Som sanna ginälskare ansåg grundarna alltså att det saknades en tonic med hög standard på marknaden för att skapa en perfekt Gin & Tonic.

” Vi upplevde också en avsaknad av en tonic som var lika god på egen hand – utan att nödvändigtvis behöva användas enbart som drinkingrediens. Därför bestämde vi oss att helt enkelt stå fast vid våra höga kvalitetskrav och skapa ett premium tonicvatten som passar såväl till Gin och Tonic men även på egen hand”.

Detta menar Ximena Wörner som är en av grundarna.

Jag och Jens, chefredaktör för Allt om Bröllop åt, drack cocktails och mocktails och pratade jobb i rasande fart. Multitasking är alltid bra. Det är inte alla gånger man har en kollega med sig! Jens är lite mer gin-nörd än mig dock och han hade tydligare åsikter kring de olika tonicsmakerna.

Jag får ju erkänna att jag älskar en fin GT (vid en del tillfällen fungerar även en mindre fin) och på senare år har jag börjat fundera mer över vilken ginsort jag väljer – men valet av tonic har jag inte lagt lika mycket fokus på. Så detta var en trevlig ekologisk nyhet – med olika smaker och vackra flaskor från det exklusiva italienska dryckesvarumärket.

Maten var spännande god! Jag älskar när man får till texturerna som man ofta måste leka med när det är helvegetariskt på menyn. Här kronärtskocka, mandel och spritärtor, vilket vi åt tillsammans med en mocktail med yuzu, lönnsirap och bergamott-tonic.

Till ena rätten som bestod av kantareller, tryffel och 63-gradersägg fick vi även en cocktail med tonkaböna, bourbon, bitters tonic och…tryffel!

Detta var tydligen inte en hit för alla. Men så är det ju med tryffel överlag. Den kanske blev lite geggig på toppen också, men jag gillar ändå experimenterandet och tyckte den var god! Å andra sidan låg det mest tryffel uppe på den stora isbiten, så det var kanske inte extremt mycket i själva drycken.

Till dessert fick vi sensommarbär, vanilj och citronverbena. Drycken var en mocktail på björnbär, kardemumma, rosmarin och blåbärs-tonic.

Jag gillar att GEMELLii kombinerar kvalitet och design, där de 100 procent naturliga ingredienserna matchar fint i den designade flaskan. Fina att ge bort som present.

Det passar som sagt både för sig själva och som mixer. Try it out vetja!

Lily Bollinger Award 2019!

24 september, 2019 21:59

Förra veckan var jag på Lily Bollinger Awards – en tävling instiftad av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlings-sommellerie! Madame Lily Bollinger var själv en framstående champagne-makare och tävlingen är även ett sätt att minnas hennes historia och fina bidrag till dryckesvärlden.

Visste du för övrigt att vi i Sverige har den största konsumtionen per capita i världen av Bollinger? Jag visste det inte heller innan. Och nu vet vi båda två!

Något som många säkerligen känner igen eller har läst (utan att kanske veta om kopplingen till just Bollinger) är hennes berömda citat:

“Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås”

Tävlingen ägde rum på Tändstickspalatset – så trevligt ställe! Första gången jag var där faktiskt. Tävlingsmomenten och den tillhörande trerätters-lunchen spenderades tillsammans med blogg-kollegan Anna Saletti!

Vi kom precis innan allt satte igång och det var riktigt kul att få se hur en sådan här tävling egentligen går till. De tre finalisterna fick göra olika moment, som både åskådades av oss i publiken men också av en jury. Nervöst. Jag tycker verkligen inte om att ha någon som iakttar mig. Första körlektionen var till exempel hemsk just på grund av detta – så jag hade varit rejält nervig att stå i fokus på detta sätt.

Den första delen innefattade att de skulle föreslå ett vin som sedan skulle dekanteras. Förra årets vinnare, Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå, var en av dem som fick agera “gäst” under momentet.

De tävlande bedömdes i hur de tog emot sina gäster, varför de valde just detta vin, vilken mat som serveras till och varför och sedan hur vinet dekanterades. Det finns en del moment som verkligen måste göras för att det ska gå till på rätt sätt.

Jag kände direkt att Maja som tog hem titeln var rejält trygg och proffsig. Precis så som man vill bli bemött. Det är extremt många delar man ska ha koll på i sommelier-yrket och det är en stor bredd på denna yrkesinriktning.

Ett delmoment var sedan att para ihop tre vita och tre röda viner. Genom att smaka och dofta skulle de avgöra vilka vindistrikt de kom ifrån. Även detta verkade svårt. Och lite tid hade de på sig!

De skulle också titta på bilder som visade allt från ett random slott, en druva och redskap till ett porträtt på en person i vinvärlden. Det var minst sagt spridda skurar av kunskap man skulle kunna för att lyckas med full pott där.

Under sista delmomentet skulle de fördela en hel flaska i åtta glas, och då försöka få till lika stor mängd i alla. De fick inte “toppa upp” och gå tillbaka för att jämna ut – utan det som blev kvar i flaskan i slutet hamnade i sista glaset.

Själv har jag jobbat en del på event med att hälla upp bubbel. Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket det räcker till, speciellt om man har begränsat med eftertraktade droppar. Olika glas vid olika tillfällen gör ju också att det skiljer sig rätt mycket åt. Men kul moment ändå, även att titta på.

Vinnaren och “Årets Lily Bollinger” blev alltså Maja Hempel från Thörnströms Kök. Övriga två finaldeltagare var Mio Bloom och Victoria Andersson.

Madame Lily Bollinger tävlade själv på männens villkor i många decennier – alltid med strävan mot att tillverka världens bästa champagne. Jag tycker om att man både hedrar hennes minne och lyfter nya kvinnliga förmågor!

Utöver att vinna titeln som ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger – men också en Stålhästen-cykel! Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt cyklade runt för att bevaka vingården.

Lily Bollinger var inte direkt ett fan av rosé-champagne, men denna dag fick vi först smaka på deras första roséchampagne som blev en omedelbar succé när den släpptes 2008. I grunden är vinet en Special Cuvée med 5-6  procent rödvin – närmare bestämt pinot noir från ett av de bättre vingårdslägena i Verzenay. Väldigt god (säger även jag som inte heller är ett större rosé-fan). Hennes åsikt var att rosé var mindre seriös än riktig champagne, det var lite för mycket Moulin Rouge över det hela.

Lunchen vi åt medan juryn överlade tävlingen var signerad Mattias Larsson, som själv tycker mycket om att kombinera mat med just champagne. Vi fick börja med en liten (men god!) snackbit på stående fot – en Profiterole med prästostmajonnäs och rödbeta.

Förrätten var en lufttorkad skinka med greyèreostcreme, gulbeta och hjortron somt rostade hasselnötter och brödchips. Till denna drack vi en riktigt god Bollinger La Grande Année 2008! Dagens favorit.

Till sist ser ni denna majskyckling från Munka-Ljungby med bakad kål (kål är ju SÅ gott – och trendigt på tallrikarna lite överallt just nu som tur är), inkokt äpple och jordärtskocks-creme samt brynt smörskum och sommartryffel. Ja, ni hör ju alla smaker som kombineras. Blev hungrig nu när jag återberättade menyn för mig själv. 🙂 Dryck till detta var ett rött vin – Bollinger La Côte aux Enfants Pinot Noir 2014.

Sådärja! Det var en lunch som hette duga som ni förstår. Och som alltid när jag får lära mig mer om drycken och dess historia, desto roligare är det att dricka det nästa gång.

Tony’s Chocolonely öppnar “pop-down” – delar ut gratis choklad!

20 september, 2019 16:56

Har du koll på slaveriet som är kopplat till choklad- och kakoindustrin? Det hade inte jag! Besök Götgatan 31 fram till imorgon klockan 19 för att både äta choklad och lära dig mer om denna dolda baksida.

I veckan öppnade Tony’s Chocolonely en ”pop-down” på Södermalm. För utöver att de tycker om choklad så bryr de sig även om människor. De vill därför få slut på slaveriet i choklad-industrin som fortfarande pågår på kakao-plantager i Västafrika.

För att lyfta frågan har de öppet hus 10-19 fram till imorgon (lördag 21/9) där de delar ut gratis choklad. Men choklad är sällan gratis. Bakgrunden har alltid ett pris – ett pris där bland annat barn slavar på kakaoodlingarna.

Vi fick börja med att ta på oss silent disco-lurar för att sedan få en snabb filmintroduktion med siffror och statistik. Över två miljoner barn är slavar på odlingarna!

Så det känns extra bra att äta en choklad som är GOD i flera avseenden. De bjuder på alla sorter som är uppdukade, tillsammans med deras historia och fakta på väggarna.

Du kan även skriva ett vykort till någon (chokladälskare eller ej) du anser borde veta om vad som pågår – och därmed tipsa om att de kan välja att köpa en annan choklad i framtiden.

Jag måste dessutom erkänna att varumärket mer signalerade humor och något lättsamt för mig tidigare. Färgerna, namnet och loggan. Men nu vet jag hur mycket mer allvar som ligger bakom.

Heja Tony’s!

Alla vägar bär väl till Rom…?

19 september, 2019 15:01

Jo det är ju vad uttrycket säger. Men det finns såklart vägar som även bär från Rom – till Stockholm! För just denna kväll befann sig influgna kockar från Rom i köket på Eataly.

Mygate Magazine hamnade denna kväll i början i september på vägen som ledde oss mot Nybrogatans röda matta och vidare in till Eataly i Stockholm. Just denna kväll hade alltså kockar flugits in från Rom för att husera i köket. Och vi fick äta italiensk mat som den ska smaka.

Jag som har rätt liten magsäck (till och från) led lite eftersom jag önskade att jag hade kunnat äta upp precis allt som serverades. Men, vi alla gjorde så gott vi kunde och nästan allt gick ner.

Jag spenderade kvällen med Filippa och Genri samt min Mygate Magazine-kollega Nathalie (not in the pic) som också är agent åt turturduvorna ovan.

Som alltid när man äntrar dörren hos Eataly så slås man av liv och rörelse. Något kontinentalt sprids inom en. Om du uppskattar bra charkvaror så är det hit du ska gå. Jag önskar det var men grej, men det är det tyvärr inte. Just denna typ av skinka (som verkligen ÄR bra) har inte mina smaklökar “craveat” hittills. Men man vet aldrig. Jag tyckte varken om sushi eller koriander för ett tag sedan och det är ju favoriter numera.

Men jag vill tipsa om det för er som vill ha bra chark helt enkelt.

Kvällens förrätt var mortadella, ägg och tryffel. Den såg nästan mer ut som en efterrätt. Väldigt vacker! Jag är egentligen allergisk mot ägg, meeeen, jag åt det ändå. Det var annorlunda. Så som mat ska vara. En upplevelse! Och ni ser ju att den är rätt så stor i storleken.

Förrätten bestod av två delar, så vi blev även serverade kalvrullader. Som ni ser – MYCKET mat återigen.

Vi förstod helt ärligt inte riktigt att förrätten var tvådelad – så vi blev konfunderade över denna väldigt “lilla varmrätt”. Jag gick till och med till köket för att fråga – av nyfikenhet– hur det kom sig att italienare som vanligtvis äter mycket åt en så minimal varmrätt. Men som sagt, svaret var rätt logiskt – för det var ju inte ens huvudrätten. Well. Fördelen är att vi alla missförstod.

“Dokumenterare” av kvällen som man är springer man ju till det fantastiska, öppna köket för att fotografera in action. Inser ju nu att vi aldrig ens åt denna rätt. Men, ja? Det lagades pasta à la Roma även i andra former. Ser gott ut som fasen.

Huvudrätten för vår del var också pasta, men en Rigatoni med oxsvans, selleri och kakao. Spännande kombo!

Här är kvällens huvudpersoner! Köket som levererade alla kvällens tallrikar. Männen till höger är dessutom kockarna som gästspelade från Italien. Kul koncept och satsning, vi hoppas att de kommer tillbaka igen.

Kvällens efterrätt bestod av bröd, ricottaost och körsbärsvin! Något jag i skrivande stund gärna hade slukat hela i en tugga. En spännande mix och ändå rätt annorlunda som efterrätt. Men verkligen gott!

Ja, tror jag nämnde det efter julens italienska julbord på Eataly. Är du en hungrig person med smak för Italiens goda, ja då hittar du det här!

Malin Svantesdotter här! En multikreatör bosatt i Stockholm som har en stor kärlek för det skrivna ordet. Jobbar med kommunikation & marknadsföring samt som frilansredaktör och skribent inom många områden. Blir lätt engagerad i olika ämnen och rör mig frekvent på olika event och festligheter, vilket gör att bloggen kommer beröra en bred vidd av livsstilsfrågor med olika karaktär. Men några exempel som lär förekomma oftare är: design, konst, foto, mode, mat & dryck – och detta i koppling till intressanta personer, varumärken och affärsidéer.

Välkommen att inspireras av högt och lågt! <3

Kontakt: malin@karismakommunikation.se

Instagram: maline82

  • Provning av Fine Wines med The Wine Company!
  • Cocktaillunch med GEMELLii Tonic – på Rutabaga!
  • Lily Bollinger Award 2019!
  • Tony’s Chocolonely öppnar “pop-down” – delar ut gratis choklad!
  • Alla vägar bär väl till Rom…?
  • oktober 2019
  • september 2019
  • juni 2019
  • februari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018

SENASTE INLÄGGEN

  • Provning av Fine Wines med The Wine Company!
  • Cocktaillunch med GEMELLii Tonic – på Rutabaga!
  • Lily Bollinger Award 2019!

MYGATE MAGAZINE

Presskontakt
Nathalie Bergström: 073-316 00 37
Mygate Magazine
Torstenssonsgatan 4
114 56 Stockholm

KATEGORIER

Design Entreprenörskap Hälsa Jobb Livet Livsstil Mat & Dryck Mode Nöje Okategoriserade Personliga möten Resa Skönhet & Hälsa

SOCIALA MEDIER

Copyright (c) 2023. Mygate Magazine.
Producerad av Bergström Public Relations