Hong Kong – Big Buddha, visum och hemliga barer.
Undrar ni var vi varit? Sedan den 23 oktober har vi befunnit oss i en av de mest västerländska städer så här långt österut, Hong Kong. En fartfylld och modern stad i ständig förändring. Den har sedan opiumkrigen på 1800-talet varit i brittisk regi. Allt började med första opiumkriget 1840 där Hong Kongön togs i besittning. Därefter på 1860-talet utvidgades Hong Kong med nya territoriet där nya staden har växt fram med Kowloon, där vi har bott de senaste nätterna.
Har ni hunnit följa oss på instagram? Om inte kolla gärna in hashtagen #itravelwithpeterandemelie eller följ våra profiler @emelieblixt och @peterpulka. Följer ni oss har ni säkert inte missat dagens uppskattning av att få hämta ut våra pass från Vietnams konsulat med ett multiple entrance. Yes, nu kan vi äntligen bege oss av mot nya äventyr från och med söndag.
Från och med 1 jan 2015 har Vietnam nya visumkrav vilket innebär att du måste på förhand ha visum för din resa i landet. Innan kunde du ordna det väl på plats på flygplatsen. Vilken tur att Vietnam har ett konsulat i Hong Kong. Bra för dig att veta när du väl kommer hit. Du finner det på adressen 15/F, Great Smart Tower, 230 Wan Chai Road, Wan Chai, Hong Kong. För att skaffa dig visum till Vietnam behövs två arbetsdagar. Kostnaden per två pass var 3600 HK$ . Ganska dyrt men vi vill till Vietnam. Nu är det i varje fall klart.
Igår var sista dagen för vår gemensamma upptäcksfärd med faster Lena. Vi bestämde att åka ut till Lantau Island och kolla in en av världens största buddhor. Tian Tan Buddha eller The Big Buddha. I en stad som Hong Kong förflyttar du dig enklast med kollektivtrafiken. Du köper octopus-kort som du laddar på med valfri summa vid ankomst till Hong Kong. Du betalar en deposition för kortet 50 HK$ och en laddning direkt på 100 HK$. Nästan all transport går att utnyttja med octopuskortet.
Färden från stan ut till Lantau Island tar cirka timme och när du väl hoppar på gula linjen kommer du upp ovan jord och över vattnet. Det är en häftig känsla och blicken över hamnen, havet och öarna gör Hong Kong till en magisk plats.
Vid ändhållplats kliver vi ut till ett torg med en fantastisk fontän där barnen och även vi går igenom vattenstrålarna i hopp om att inte bli träffad av vattnet. För den som älskar att göra ett par bra klipp i klädväg finner ett gigantiskt outlet-varuhus. Allt från de kända märkena hittar du till ett riktigt bra överkomligt pris. Lägg ett par timmar här om tid finns.
Fortsätt sedan bort till linbanan som tar dig på 20 minuter upp till öns topp och buddhans prakt sittande uppe på toppen. Resan med kabinbanan kostar dig 165 HK$ för en tur- och returbiljett men är väl värt vartenda dollar. Både utsiktsmässigt och för att komma upp till denna spännande plats.
Efter ett par stolpar glimtar buddhan till och vi får möjlighet att ta fina kort på den från kabinbanan. Buddhan väger 280 ton och är en av de största buddhistiska buddhor i världen. Vi träder fram ända upp till buddhan och den är stor. Majestätisk sitter den på sina lotusblad med en uppsträckt hand i luften och andra handen vilande på knät för att visa sin givmildhet. När vi inspekterat buddhan från samtliga vinklar och även haft möjligheten att vidröra åbäket är kvällen redan i antågande och vi vänder ner hemåt med kabinbanan. Vi får en underbar solnedgång från vår kabin. Livet leker.
Efter ombyte och våra kurrande magar siktat in oss mot kvällens middag, som Lena kommit med som förslag. Tog vi tunnelbanan över till central, knatade upp mot Mid Level och vek av mot höger bort till Peel Street. Här finns flera mysiga restauranger och till slut efter att gått upp för trappan utmed en rökelse/böneplats och korsat gatan är vi framme på Chom Chom. Då restaurangen inte tar emot förbokningar tvingas vi vänta en timme på vårt bord. Det är värt väntan. Under tiden tar vi en öl på närliggande bar. Restaurangen är en vietnamesisk restaurang med allt från smårätter – till stora rätter, till ett överkomligt pris. Vi beställde in vårrullar i alla dess varianter och de allra bästa bästa vi kan rekommendera är spring rolls, shrimp rolls samt fish rolls. Vilken matupplevelse. Mums.
Med stor begeistring, härlig mättnad i magen och trevliga samtal med vår kypare Alex går vi vidare mot nattliga äventyr. Lena har läst om en lönnbar vid namn 001. Baren är väl gömd innan i en gammal fiskmarknad. Det hjälper inte till mycket med att baren endast har en svart dörr och en ringklocka på. Det tar oss ett par varv runt kvarteret innan vi slutligen kommer fram till dörren. En tjej vi frågat som bor i området blir förvånad när dörren öppnas. Hon som bor i området vet inte ens om baren.
Vi bjuds ner av entrévärden ner till den mörka baren där vi sätter oss i ett par vräkiga stolar. Beställer in två “Old Cubans” och en espresso. Vad kan bli bättre? När vi väl ska åka hem har tunnelbanan slutat gå och vi åker hem majestätiskt med taxi ända fram till dörren.
Hong Kong levererar!