Agnes Olivia Vin & Mat
Hur beskriver jag vin?
Välkommen till mig och min sida om vin & mat. I mitt första inlägg ger jag tips på olika vinbeskrivningar.
Smak är individuellt och det du känner behöver inte nödvändigtvis någon annan känna. Om du däremot vill imponera på en viktigpetter och uppdatera ordförrådet lite när du ska beskriva ett vin följer nedan några tips på ord och smaker som ofta används i vinsammanhang. Kom ihåg att det är bra att associera till smaker alla kan relatera till som till exempel frukter, örter, blommor och kryddor.
Vinbeskrivningar:
Angenämt
Ett lättdrucket vin som passar de flesta.
Balanserat
Ett positivt omdöme som innebär att
alkoholen, syran, sötman och strävheten
framträder lika tydligt.
Brödigt
Doft av nybakat bröd. Förekommer
oftast hos champagne.
Cassis
Doft av svarta vinbär.
Diskret
Otydlig doft eller smak.
Eldigt
Ett vin med tydlig alkoholsmak.
Friskt
Vin (ofta vitt) med bra fruktsyra.
Fruktigt
Vin (ofta rött) med bra fruktsyra.
Kantigt
Motsatsen till balanserat.
Varma hälsningar,
Agnes Olivia Eriksson
Vin & Mat Mygate Magazine
Kontakt: redaktionen@mygatemgazine.se