
Göteborgs Stad - Attraktiva arbetsgivare
Gröna lån lyfter Göteborgs hållbarhet
Ekonomi och hållbarhet står inte emot varandra. Istället är de två begrepp som intimt sammankopplade. Med den utgångspunkten har Göteborgs Stads finansavdelning utvecklat ett framgångsrikt låne- och finansieringssystem som fått mycket beröm både nationellt och internationellt.
Systemet är uppbyggt på så kallade gröna obligationer. Konkret innebär det att alla nya lån som staden behöver ta upp ska omfattas av ett hållbarhetstänkande. Dessa ”gröna obligationslån” kommer också succesivt att ersätta de befintliga lån som staden har idag. I ett längre perspektiv ska samtliga lån som Göteborgs Stad behöver ta, vara hållbara, så kallade gröna obligationslån.
Tydligt besked till investerarna
Det här projektet har utvecklats och drivits fram från stadens finansavdelning, vars generella huvuduppgift är att säkra upp stadens finansieringsbehov via lån. Göteborgs Stad kan nu ge investerare och långivare ett tydligt besked om hur pengarna ska användas och i vilka sammanhang. Det är här hållbarhetsaspekten kommer in i bilden:
– I grunden handlar det här om att två områden, finans- och miljö, tar ett gemensamt ansvar för hållbarhetsfrågorna. Vi visar att det är fullt möjligt att genomföra och tillsammans förverkliga den ambition som staden har när det gäller hållbarhet och går att genomföras i praktiken, säger Magnus Borelius, finanschef i Göteborgs Stad.
Breddar investeringsbasen
Men det finns även andra viktiga fördelar med Göteborgs Stads satsning på gröna obligationer:
– Tack vare detta projekt har vi kunnat bredda själva basen för våra investeringar. Göteborgs Stad har nu fått betydligt fler investerare att välja mellan. Det generella intresset för vårt initiativ med gröna obligationslån är nämligen mycket stort vilket vi har märkt då vi rest runt och presenterat vårt upplägg för olika investerare. Det är ett tecken på att allt fler inser värdet att satsa på objekt som har en tydlig hållbarhetsprofil, säger Danijel Afolter, Portfolio Manager och ytterst ansvarig för stadens aktieportfölj.
Offentlig eller privat arbetsgivare
Många ekonomistudenter som står på tröskeln att kliva ut i arbetslivet efter avslutade studier, kanske funderar på valet mellan en privat eller offentlig arbetsgivare. Här finns det vissa viktiga skillnader och den kanske avgjort viktigaste handlar om synen på öppenhet och transparens:
– Där ställs det helt andra krav på oss som arbetar i en offentlig miljö, så är det absolut. Men det har jag inga problem med. Fördelarna är fler och överväger. Om man arbetar för en stor offentlig arbetsgivare så kan det innebära att man betydligt tidigare i sin karriär får ta ett större ansvar. Ta t ex Göteborgs Stad, en arbetsgivare som omsätter 48 miljarder på
koncernnivå. Ett privat företag i den storleken är sannolikt en stor internationell affärskoncern och där kan det ta betydligt längre tid innan du får ett liknande ansvar, säger Magnus Borelius.
Foto: Daniel Ahlberg
Text: Tom von Sivers
Göteborgs Stads verksamheter bidrar till att ge bästa service till göteborgarna. Våra jobb finns inom en mängd olika områden där allt ifrån bostäder, miljö, skola, förskola, vård och omsorg, vattenförsörjning och stadsplanering till kommunikationer, nöjen och fritid ingår. Detta ger dig som vill, stora möjligheter till intern rörlighet och nya karriärvägar.
Bransch: Kommunal verksamhet
Antal anställda: Närmare 50 000
Utlandsverksamhet: Medarbetare i Bryssel i EU-frågor
Traineeprogram: Ja
Examensarbete: Ja
Kontaktperson: Lisbeth Årsbog, 031-367 81 30 lisbeth.arsbog@intraservice.goteborg.se
www.goteborg.se