
Peter Bedoire Matredaktör
Grillat är gott
Nu smyger sig sommaren på och grillarna åker fram. Hemma hos mig har det redan hunnit grillas tre gånger bara i maj, Grillat är gott och gott bör det drickas till!
För att få till ett riktigt smakrikt kött föreslår jag att man använder grillrub, d.v.s. en kryddblandning som man masserar in i köttet en stund innan grillning. Det finns flera olika att köpa ute butikerna men roligare är det att mixa ihop en själv!
Till grillat är jag rätt bestämd med att det ska vara ugnsgrillade rotfrukter blandade med vitlök, salt, peppar, och lite schysta örter. Jag tror inte det finns något bättre! Sen en härlig sås, som chili-béarnaise, eller en hederlig tsatziki så är man hemma!
Jag föredrar ett vitt vin när jag grillar, och då ska det vara ett med tydlig ekfatskaraktär så man blir lite glad redan vid första munnen. För att det ska funka med vitt vin till köttet tycker jag det är bra om man håller sig till ljust kött, och då helst fläsk. En helgrillad filé, eller benfria kotletter är aldrig dumt.
Här kommer ett recept direkt från matstudion:
Grillrub
Blanda mer eller mindre lika delar av:
- Spiskummin
- Lagerblad (malda)
- Korianderfrö
- Kummin
- Svartpeppar
- Muscavadosocker
- Chilipulver
- Rökt paprikapulver
- Fänkålsfrö
- Torkad ingefära
Tillbehör:
Klyfta potatis, palsternacka, morot, och lök. Blanda med olja, vitlök, salt, peppar, örter och tryck in det i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg. Glöm inte att röra runt blandningen så att tillagningen blir jämn!
Vintips!
Ekfatslagrad Chardonnay är mer eller mindre alltid ett säkert kort när man ska välja vitt vin till grillat. För en billig peng kan man hitta en hel del prisvärda alternativ. Med det i bakhuvudet skickar jag ut er på egen hand att botanisera bland chardonnayflaskorna på systemet, och ger er ett alternativ.
Bellingham, The Old Orchards Chenin Blanc 2014 är en Chenin-blandning från sydafrika med hasselnötig fatkaraktär, och smöriga toner av vanilj för bara 105 kr.
Artikelnummer 2051
Personligen går jag loss på vitviner med ännu mer karaktär, och är du villig att lägga lite mer på ett riktigt bra vin så har jag vinet för dig denna säsong!
Chassagne-Montrachet 2012, en vit pärla från Bourgogne för 369 kr
Rostade fattoner och smöriga nötter i härlig balans med frukten och mineraliteten. Man blundar och slutar tänka.
Artikelnummer 5648


Peter Bedoire
Mat- & dryckesredaktör på MyGate Magazine
och restaurangchef på NOGA matstudio.