Mat & Dryck
Gravad lax med örtolja & parmesan
Perfekt mingelmat för festen eller som en delikat förrätt. Som mingelmat räcker receptet till 10 personer och som förrätt till 6 personer. Kombinerat med ett brytbröd blir det en mellanrätt som räcker till 4 personer.
Ingredienser
- 400 g gravad lax från Korshags
- Örtolja
- Hyvlad Parmesanost
Örtolja
- 1 knippe kruspersilja
- 1 kruka timjan
- 1.5 dl olivolja
- 1 citron, rivet skal och saft
- 1 krm salt
- 0,5-1 tsk honung
Gör så här
- Plocka persiljan och timjanen från stjälkarna (lägg undan några fina timjantoppskott till garnering).
- Blanda alla ingredienserna till örtoljan i en skål och mixa med stavmixer.
- Lägg upp laxen på ett vackert fat (buffé) eller tallrikar (för- eller mellanrätt).
- Droppa över lite örtolja och servera resten av örtoljan i en skål bredvid.
- Hyvla över parmesanost. Toppa med timjan och lite flingsalt.
- Servera genast.
Tips från köket!
Färskmalda kryddor ger betydligt mer smak.