{"id":3924,"date":"2019-11-06T08:19:37","date_gmt":"2019-11-06T07:19:37","guid":{"rendered":"http:\/\/mygatemagazine.se\/frida\/?p=3924"},"modified":"2019-11-06T09:40:09","modified_gmt":"2019-11-06T08:40:09","slug":"prinsesstarta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mygatemagazine.se\/frida\/2019\/11\/06\/prinsesstarta\/","title":{"rendered":"Prinsesst\u00e5rta"},"content":{"rendered":"\n

Det h\u00e4r \u00e4r min favorit t\u00e5rta n\u00e4r det kommer till kalas
Den \u00e4r s\u00e5 magisk god n\u00e4r du g\u00f6r allt sj\u00e4lv, botten, sylt och vaniljkr\u00e4m
S\u00e5 h\u00e4r kommer allt du beh\u00f6ver f\u00f6r att baka din egen Prinsesst\u00e5rta<\/strong>
<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure><\/div>\n\n\n\n

T\u00e5rtbotten glutenfri<\/strong>

4 \u00e4gg
2 dl str\u00f6socker
1 dl (80 g) potatismj\u00f6l
1 dl (60 g) glutenfri mj\u00f6lmix (Semper mix eller finax)
1 1\/2 tsk bakpulver

Vispa \u00e4gg och socker vitt och p\u00f6sigt i en bunke i cirka 5-10 min
Blanda potatismj\u00f6l, mj\u00f6lmix och bakpulver och sikta ner det i smeten. V\u00e4nd\u00a0f\u00f6rsiktigt ihop till en j\u00e4mn smet.
H\u00e4ll smeten i en smord form med l\u00f6stagbar kant, ca 24 cm i diameter, mj\u00f6lad med potatismj\u00f6l
Gr\u00e4dda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. K\u00e4nn efter med en sticka att kakan \u00e4r f\u00e4rdig\u00a0innan du tar ut den
L\u00e5t svalna och sk\u00e4r\u00a0sedan kakan i fyra bottnar

Vaniljkr\u00e4m<\/strong>

250 g r\u00f6d mj\u00f6lk
1\/2 vaniljst\u00e5ng
60 g \u00e4ggula ( 3 st )
60 g str\u00f6socker
3 msk maizena mj\u00f6l
15 g rumsvarmt sm\u00f6r

V\u00e4g upp mj\u00f6lk i en kastrull och dela vaniljst\u00e5ngen p\u00e5 mitten och skrapa ur fr\u00f6na och l\u00e4gg fr\u00f6n och vaniljst\u00e5ng i kastrullen och koka upp tillsammans med mj\u00f6lken och st\u00e4ll \u00e5t sidan. L\u00e5t st\u00e5ngen ligga kvar i mj\u00f6lken cirka 10 min f\u00f6r att f\u00e5 ur mycket smak.
Tag upp st\u00e5ngen fr\u00e5n mj\u00f6lken och sk\u00f6lj av den och l\u00e4gg f\u00f6r att torka
V\u00e4g upp \u00e4ggula, socker och maizena i en sk\u00e5l och vispa upp luftigt
Koka upp mj\u00f6lken igen och sl\u00e5 den varma v\u00e4tskan \u00f6ver \u00e4ggblandningen, vispa ihop och h\u00e4ll tillbaka i kastrullen och sjud p\u00e5 svag v\u00e4rmde under st\u00e4ndig vispning tills kr\u00e4men tjocknar. R\u00f6r i sm\u00f6ret och h\u00e4ll kr\u00e4men i en ren bunke, plasta direkt p\u00e5 kr\u00e4men och st\u00e4ll f\u00f6r att svalna

Hallonsylt<\/strong>

500 g frysta hallon
200 g str\u00f6socker
vaniljst\u00e5ngen fr\u00e5n kr\u00e4men

Koka ihop tills sylten tjocknar och st\u00e4ll f\u00f6r att svalna

Montera t\u00e5rtan<\/strong>

Du beh\u00f6ver cirka 5 dl vispgr\u00e4dde
500 g marsipan

Sk\u00e4r upp botten i fyra lika tjocka delar
F\u00f6rsta botten brer du p\u00e5 hallonsylt och lite vispad gr\u00e4dde
Placera andra botten p\u00e5 den f\u00f6rsta och bre p\u00e5 vaniljkr\u00e4men
Placera tredje botten och bre p\u00e5 hallonsylt och lite vispad gr\u00e4dde
Placera fj\u00e4rde botten och spackla hela t\u00e5rtan med lite vispad gr\u00e4dde s\u00e5
den t\u00e4cks
St\u00e4ll in i kylsk\u00e5pet och l\u00e5t sjunka ihop till dagen efter
Vispa cirka 5 dl gr\u00e4dde och t\u00e4ck hela t\u00e5rtan ordentligt och f\u00e5 den s\u00e5 j\u00e4mn och rak som m\u00f6jligt p\u00e5 toppen
Kavla marsipanen med lite glutenfri mj\u00f6lmix s\u00e5 den inte fastnar i bordet
T\u00e4ck hela t\u00e5rtan och dra i sidorna medans du fixerar marsipanen med andra handen s\u00e5 du f\u00e5r en sl\u00e4t och fin t\u00e5rta
Avsluta med att pudra med florsocker i en tesil
<\/p>\n