Kanellängd med äpplen
Kyliga vårdagar tycker jag om att vara inne och stå och baka i köket, och självklart njuta av gott nybakt fika med en nybryggd kopp kaffe till
Idag bakar jag en kanellängd med äpplen som jag gjort på glutenfri mjölmix så den ska passa alla
Recept
Ger 2 kanellängder eller cirka 20 bullar
25 g jäst
250 g mjölk ( 2,5 dl )
10 g fiberhusk ( 1 msk )
75 g rumsvarmt smör
70 g ljus sirap ( 0,5 dl )
23 g strösocker ( 0,25 dl )
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 litet ägg
1 nypa salt
350 g Semper mjölmix ( cirk 5 dl )
Uppvispat ägg, pärlsocker och flagad mandel till garnering
Äppelkompott
Cirka 4 stora röda äpplen
0,5 dl ljus sirap
1 msk kanel
1 tsk stött kardemumma
En skvätt vatten
Kanelremons
200 g smör
100 g strösocker
100 g farinsocker
3 msk kanel
Gör såhär
Värm mjölken till cirka 37 grader och lös upp jästen i mjölken
Tillsätt fiberhusk och vispa ihop, ställ bunken åt sidan och låt svälla 10 min
Under tiden lägg alla ingredienser till äppelkompotten i en kastrull och låt puttra under tiden medans du gör iordning bulldegen
Tillsätt resterande ingredienser till bullarna och arbeta ihop till en deg cirka 5 minuter med degkrok i maskin, degen ska vara kladdig
Plasta bunken och låt jäsa cirka 45 min
Vispa ihop din kanelremons och ställ åt sidan
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop så du får en jämn och smidig deg
Kavla ut till en rektangulär platta och bre på kanelremonsen och fördela ut din äppelkompott på hela degen
Rulla ihop och börja från långsidorna, dela rullen i två och lägg båda på bakplåtsklädd plåt
Klipp ett V och dra åt sidan och fortsätt tills du klippt hela rullen, cirka 1 cm mellanrum från varje klipp så du får en kanellängd
Låt jäsa under bakduk cirka 30-40 min
Värm ugnen till 200°C
Baka av bullängderna i mitten av ugnen cirka 15-20 min