Recept: Torsten Kjörling, Årets Kock 1984
FÄNKÅLSBAKAD RÖDING MED RÅRAKA SAMT ÄPPLE- OCH PEPPARROTSSMETANA
Flera populära klassiker samsas i den här förrätten. Råraka frasigt stekt i smör med rimmad röding, forellrom och en syrlig klick med äpple och pepparrot. Torsten Kjörling, Årets Kock 1984 har skapat rätten.
Ingredienser:
Antal portioner: 4
Rödingfilé:
- 2 rödingfiléer
- 1¼ msk strösocker
- 1¼ msk salt
- 1 krm stött hela fänkålsfrön
- 1 krm krossad vitpeppar
Äpple- och pepparrotssmetena:
- ½ grönt äpple
- 1 dl Arla Köket® smetana
- 1 msk riven pepparrot
- 1 krm salt
Råraka:
- 200 g fast potatis
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
Till servering:
- 50 g forellrom
- 40 g blandad grönsallad
Gör så här:
Rödingfilé:
Ta bort skinn och ben från fisken. Skär bort den tunnaste delen från filéerna så att de blir jämntjocka. Strö på salt- och sockerblandningen, fänkål och peppar. Låt rimma ca 1 tim. Sätt ugnen på 100°. Lägg ihop filerna mot varandra med buksidan på ena filén mot ryggsidan på andra filén samt huvudändan mot stjärtändan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 30 min tills fisken har en innertemperatur på 45-50°. Låt fisken kallna.
Äpple- och pepparrotssmetana:
Skala och finstrimla äpplet. Vispa smetanan till fast konsistens. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt. Ställ kallt.
Råraka:
Skala och grovriv potatisen. Smält smöret i en stekpanna och stek 4 rårakor, platta till dem med en stekspade. Stek dem gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.
Vid servering:
Skär fisken i 4 bitar. Lägg en bit fisk på varje råraka. Toppa med forellrom, sallad och servera äppel- och pepparrotssmetanan vid sidan om.