Ett par ord om svenskarnas favoritfisk – Laxen

Foto: Congerdesign/ Pixabay

Jag vet inte riktigt om jag ska kalla det här för en härlig lite läsning för er, däremot känner jag mig nästan liten tvungen både som sportfiskare och kock att förklara lite om den norskodlade laxens baksida.

För snart ett år sedan gick svd.se ut med en artikel där de hade pratat med sportfiskaren Mikael Frödin där han berättar lite om förhållanden, sina videos samt om rättegångsmålet där han blev dömd. Han har filmat in i laxburarna (ni hittar videos om det på nätet & youtube, sök på hans namn) – varför?

Jo, för i hans filmer ser man klart och tydligt döda och missbildade laxar, men framförallt är de helt täckta i svamp. Svamp som sedan sprids ut i de norska fjodarna, där då “dom fina laxarna” odlas. Enorma kassar som proppfylls med fisk, besprutas med lusmedel, i pelletsen finns det antibiotika och tillväxt hormoner. En betydligt högre grad än i NÅGOT tillåtet kött inom EU.

Hur kommer det här sig? Det har jag inte direkt källa för och detta är lite av mina ord. Men diskussionerna som uppstod efter att dessa artiklar kom ut var att det inte fanns någon direkt koll på hur mycket “extra” fisk innehöll. Tro mig, detta finns det stenhårda gränser och koller på inom köttindustrin.

Testafakta.se släppte även under 2017 en artikel angående att man hittat mängder med ett FÖRBJUDET bekämpningsmedel inom lax som testat. De testade under det här testet 12 olika laxproducenter. De fann att SAMTLIGA laxar innehöll det farliga och hälsoriskämnet Etoxikin. Det finns studier på Etoxikin som visar att genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att forskarna inte kan annat än att anta att det även är cancerframkallande. Där kommenterar de även att Etoxikin är ett ämne som är reglerat för kött och grönsaker men det finns ingen som helst reglering avseende fisk. Vilket kanske är väldigt märkligt, det anser iallafall jag.

Nu ska inte jag hänga ut enbart Norge för att de odlar laxen. För det finns några företag som säljer sina produkter själva. Där de själva väljer vilken typ av lax de köper in och sen varmröker.  Går ni in på Testafaktas länk här nedanför får ni själva läsa. Jag kan säga att det finns en butik som sålde sin egna lax, den innehöll SEX gånger så mycket Etoxikin än vad något kött eller grönsak får innehålla. Förstå! SEX gånger mer än något kött tillåtet inom EU.

Bara för att tilläga en liten sak angående Etoxikin… Det skapads år 1920 och användes i bildäck för att det inte skulle bildas sprickor, dvs för att gummit skulle bli mer elastiskt… Mmm gott!

Hd.se skrev detta i en artikel om just det här ämnet, det här är 2 år senare, dvs 2019 (läs hela artikeln på länken längst ner).

“I en global studie publicerad redan 2004 i tidningen Science hittade man inte mindre än 13 stabila föroreningar. Den höga fetthalten bidrar till att ackumulera långt mer fettlösliga toxiner. Toxikologen Jerome Ruzzin har testat ett antal livsmedel i Norge mot lax och den innehöll med bred marginal mest toxiner. Möss som åt odlad lax uppvisade fetma och tjocka fettlager kring inälvorna. Mössen utvecklade även diabetes.

Antioxidanten i fiskfodret – för att hindra fettet från att härskna – kallas etoxikin. Detta gift är upp till 20 gånger högre än tillåtna nivåer i frukt, grönsaker och kött. För fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt. I november 2018 sänkte EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, gränsvärdet för dioxiner och dioxinliknande PCB, från tidigare 11 pikogram per kilo kroppsvikt ner till 2 pikogram, vilka är de farligaste och långsiktigt mest svårnedbrytbara gifterna som förekommer i lax.

Trots varningar från oberoende forskare – som professorn i biokemi Björn Bolann vid Bergens universitet (se Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 4, 2017: ”Are environmental pollutants in the Norwegian diet harmful to children?”) – fortsätter norska myndigheter och Livsmedelsverket att hävda att miljögifterna i lax är utan betydelse.”

Foto cred ’från dokumentären Artifishal’

Bild hämtat på nätet. Googla svampinfekterad lax.

Varför väljer jag att prata om det här?

Jo, det ska jag berätta, jag åt precis som er väldigt mycket lax tidigare då den är lättillgänglig, billig, enkel att laga mat på, men framförallt för att den är så “traditionell”. Precis som varför jag under lång tid valde bort danskt griskött. För jag blev uppmärksammad av den mörka sanningen industrin skapar. Samma sätt har jag nu valt bort all form av Norsk odlad lax om den inte innehar certifieringen ASC. 

Vi måste prata om det här! Vi måste ställa krav på att industrin inte “lättare” kommer undan. Jag vill få er att inse att när ni matar era barn eller själva äter lax, då får ni i er till och från SEX gånger så mycket Etoxikin än någon annan köttbit eller grönsak. Om ni känner en liten ton av ilska när jag skriver är det för att jag har det. Varje gång jag får frågan “har du något bra tips på lax” svarar jag alltid – Ja, är den inte ASC märkt eller vildfångad. KASTA SKITEN.

För att avsluta det hela med lite mer “fin läsning” så tänkte jag bara beskriva lite hur journalister, nyheter, artiklar m.fl. beskrev filmerna som Mikael Frödin visade upp.

I videon ser man klart otydligt sjuka, döda men framförallt hemska laxar. Flytandes upp och ner. Vissa fiskar saknade gälar, vissa såg man klart & tydligt hade skolios, det uppvisades även fiskar som äter på döda fiskar, missbildade, deformerade, avsaknad av fenor, stora köttsår, men även krökta ryggrader. Hallå vi pratar om “havsfiskar”…

Under fiskarna hittar man ett 15 meter (FEMTON JÄVLA METER) tjockt skikt med avfall som kryllar med bakterier, medicinska preparat & giftiga pesticider. Sjölöss, pancreassjuklighet & infektiöst laxanemi-virus. Hallååå? Allt detta åker ut i dom norska fjordarna, haven men även till resten av fisken som simmar där.

Tack för att du tog dig tid att läsa det här. Jag hoppas verkligen du börjar tänka efter på vilken typ av lax du stoppar i dig. För ja! Det finns precis som inom köttindustrin företag som tar sitt ansvar (ASC). Där har fiskarna gott om plats, äter ekologiskt foder samt inte besprutas med gummikemikalier.

Jag vill avsluta den här lilla “uppmärksammandet” med en “visste du att…”

Visste du att år 2017 kom det rapporter om att 53 MILJONER laxar dog (inte dom vi åt utan bara i burarna)…

Lite länkar där ni kan läsa lite mer om den “underbara” laxen dom flesta i Sverige väljer framför annan fisk, mina källor vad jag grundar den här texten på. Framförallt för att vi måste minska den konsumtion av lax vi har i dagens läge!

Foto: Corin Smith

https://www.svd.se/avslojar-norsk-vanskotsel-av-lax-tackta-av-svamp/

https://www.testfakta.se/sv/odlad-lax/article/forbjudet-bekampningsmedel-i-odlad-lax/

https://www.hd.se/2019-10-01/varfor-fortsatter-svenska-butiker-att-salja-norsk-industrilax/

Fred, Kärlek & Passion. 

Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine

Följ mig gärna på, mygatemagazin.se

instagram: @pontus.karen

Facebook: @foodbypontus

Pontus Karén Foto: Emilie Andersson 


Är du intresserad av ett samarbete, få mer information eller komma i kontakt med mig välkommen att kontakta Nathalie Bergström på Bergström Public Relations.