Recept
Ciabatta med honung och havssalt
Fantastiska ciabattas som fått jäsa ordentligt för att utveckla den perfekta konsistensen och smaksatts med honung och havssalt.
Ingredienser
10 Ciabattas
Steg 1:
- 225 g (2,25 dl) vatten
- 200 g (ca 3 1/3 dl) Kungsörnen kärnvetemjöl
- 3 g jäst
Steg 2:
- 285 g (ca 4 1/3 dl) Kungsörnen Durumvetemjöl
- 225 g (2,25 dl) vatten
- 2 tsk honung
- 3 g jäst
- 12 g (ca 2 tsk) havssalt/flingsalt (blandas i mot slutet)
Gör så här:
Så här tillagar du receptet (5 timmar):
1. Blanda alla ingredienser i Steg 1, låt stå i ca 3 timmar.
2. Blanda degen från Steg 1 med durumvetemjöl, vatten, jäst och honung. Blanda först 3 minuter långsamt, sen 5 minuter snabbt. Blanda i saltet och fortsätt blanda snabbt tills degen ”drar” ihop sig runt kroken. Låt degen jäsa ca 1 timme.
3. Mjöla bakbordet med durumvetemjöl. Lägg upp degen på bakbordet. Dela degen i 10 bitar, vänd dem i durummjöl och lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Låt vila i ca 20 min.
4. Värm ugnen till 260˚C (varmluft 240˚C). Ställ in bröden och sänk temperaturen till 240˚C (varmluft 220˚C). Grädda bröden 14 – 18 min.
5. Låt svalna av på galler.