
Chilisåsen Rocoto Raw vinnare i Matverk Skåne 2017
I den regionala innovationstävlingen Matverk vann den fermenterade chilisåsen Rocoto Raw. Teamet bakom vinnarsåsen är förädlarna Jesper och Malin Kumberg på Ådala Gård i Billinge i gott samarbete med chiliodlaren Mark Wilcox från Chiligaraget i Bräcke.
Anna Lind Lewin är projektledare för Matverk Skåne.
Vinnaren Rocoto Raw är uppkallad efter chilisorten Rocoto
– Rocoto Raw har en stark regional koppling. Alla råvaror, förutom lite havssalt, är odlade i Skåne, berättar Jesper Kumberg. Vår produkt är rätt i tiden, eftersom den består av råvaror som historiskt sett inte har odlats i Sverige, men som numera har en självklar plats i det moderna köket. När dessa råvaror odlas av lokala eldsjälar som passionerat bryr sig om det småskaliga och giftfria, så får vi en produkt som vår målgrupp gillar innan de ens har smakat den, menar Jesper. Oss veterligen finns inte heller någon annan skånsk, rå, fermenterad chilisås utan tillsatser på marknaden.
Mark Wilcox på Chiligaraget växte upp på landet i Kanada och delar deras vurm för chilifrukter. I år har han hunnit odla 20-talet sorter i sina växthus och har nu en bok om chili på gång. men när Mark kom till Sverige för 32 år sedan var det lite tamt med kryddningen i Sverige.
– Det mest spännande som fanns i kryddhyllan var HP-sås. I Stockholm kunde man ibland få tag på chili i asiatiska affärer. Så jag började odla lite i köksfönstret och på balkongen och till slut tyckte mina vänner att jag skulle satsa på min passion. Nu känns det lite som en dröm – tänk att man kan leva på att odla chili!
– När vi träffade Mark Wilcox på Chiligaraget klickade det direkt, sägerJesper Kumberg. När vår egen chiliskörd misslyckades började vi experimentera med hans röda Rocotofrukter. De är köttiga och precis lagom starka.
– Vi kärnar ur för att slippa superhettan och bitterheten, för vi är inte ute efter att skryta om styrka och högsta scoville*, säger Jesper. Vi vill helt enkelt göra god chilisås.
* Scoville är ett sätt att mäta den upplevda hettan som orsakas av capsaicin i chilipeppar. Red. anm.
Efterfrågan finns men förpackningen är viktig
Under finalen berättade också Icahandlaren Michal Wieloch från Lund om vilken potential han ser i nya hållbara produkter på regionala råvaror.
– Är det någon gång man kan sälja närodlat och ekologiskt så är det nu. Efterfrågan bara växer. Producenterna måste bara lära sig att förpacka och prissätta rätt.
Juryns motivering till Rocoto Raw
”Perfekt balanserad styrka och ett gott samarbete mellan odlare och förädlare har här resulterat i en mycket välarbetad fermenterad produkt som inte kokats och är helt fri från tillsatser. En liten nätt flaska gör produkten attraktiv. En råvara som tidigare uppfattats som mycket exotisk har här blivit mycket skånsk”.