
Recept
Cheesecake med hallon och nougat (glutenfri)
En krämig och glutenfri cheesecake baserad på bovete, mandel- och majsmjöl med friska hallon och len nougat.
Ingredienser:
1 kaka
Botten
- 100 g (ca 2 dl) Kungsörnen Mandelmjöl
- 40 g (ca 1/2 dl) socker
- 1/2 tsk salt
- 40 g (ca 1/2 dl) Kungsörnen Bovetemjöl
- 30 g (ca 1/2 dl) Kungsörnen Majsmjöl
- 60 g smör
Fyllning 1
- 600 g färskost (tex. Philadelphia)
- 3 ägg
- 200 g (ca 2,2 dl) socker
- 2 tsk vaniljsocker
- Saften från en halv citron
Fyllning 2
- 150 g hallon
- 50 g (ca 1/2 dl) socker
- 100 g nougat
Så här tillagar du receptet (ca 2 timmar):
Botten
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Arbeta ihop alla ingredienser till en jämn deg. Tryck ut degen i en springform.
3. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning
4. Rör samman samtliga ingredienser i fyllning 1 till en slät smet.
5. Häll smeten i formen, över den avsvalnade bottnen.
6. Koka ihop hallon och socker. Låt småkoka i 7 minuter till du får en fastare konsistens, rör hela tiden så det inte bränns.
7. Smält nougaten i vattenbad eller i mikro.
8. Klicka ut de kokade hallonen i ostsmeten i små klickar spridda över hela ytan. Gör samma sak med den smälta nougaten.
9. Ta en sked och dra den i cirklar i kakan så nougaten virvlar sig i ett vackert mönster.
10. Grädda 50 minuter i ugnen.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, förvara i kylskåp.