
Peter Bedoire Mat & Dryck
Björk, Jakt & Hjortron
Kan man tillverka vin i Sverige? Javisst! Men varför inte använda sig av lokala råvaror som är typiska för Sverige istället för druvor? Grythyttans vin gör just det och deras serie av viner till din tre-rätters meny är riktigt kul och bör provas med stor entusiasm om inte annat för kultfaktorn.
Björk är framställt av björksav som tappas i samband med lövsprickningen varje år och lagras sedan på ståltank 9-12 månader. Smaksatt med örter och citrus. (art.nr:30721 / pris: 113 kr) Det är alltså en mycket frisk historia som passar bäst till en lätt, fräsch förrätt. Kanske en räkcocktail?
Följ sedan upp med en härlig viltstek som kompletteras med den mycket bäriga Jakt, tillverkat av vilda blåbär och lingon från skogen i Bergslagen som får först får jäsa på ståltank och därefter lagras i 12 månader, 50% på ekfat och 50% på ståltank. (art.nr: 32900 / pris: 109 kr) Vi pratar om vuxensaft på flaska och gör sig väl bäst om det serveras lite lingon till viltsteken som det sig bör.
Avslutningsvis serverar du dina gäster en ostbricka eller vaniljglass med varma hjortron toppade med kanderade nötter för crunchets skull, tillsammans med just Hjortron, framställt av naturens egna guldklimpar som både fått jäsa och lagrats på ståltank i 12-18 månader. (art.nr: 12095 / pris: 168 kr) Bärvinet är något spritig i tonen i jämförelse med andra dessertviner.
Peter Bedoire
Restaurangchef NOGA Matstudio
Mat & Dryck mygatemagazine.se