Mat & Dryck
Piccini Memoro Sparkling – premiär för italienskt bubbel i en unik trälåda
Piccini Memoro Sparkling är nästa vin ut i serien Memoro. Ett mousserande vin gjort på samma devis som det röda vinet som startade sagan – det bästa från Italien. Piccini Memoro Sparkling släpps i Systembolagets beställningssortiment onsdagen den 1 mars. Vid beställning av sex flaskor levereras vinet i en unik trälåda, med insida av plast, redo att användas som ishink.
2011 firade Italien 150 år som enad nation och familjen Piccini funderade på hur man på bästa sätt kunde hylla detta med ett vin. Vinet skulle bestå av det absolut bästa Italien har att erbjuda, symboliskt ”enat” i en och samma flaska där helheten skulle vara större än dess beståndsdelar – resultatet blev vinet ”Memoro Italia”; ett rött vin med druvor plockade från områdena Abruzzo, Sicilia, Veneto och Puglia. Succén var total, och vinet är idag en storsäljare både i Sverige och på många andra marknader.
Nu är det dags för nästa vin i serien Memoro. Ett mousserande vin gjort på samma devis som det röda vinet som startade sagan; det bästa från Italien. Kompassrosen som pryder etiketten visar att det är fyra druvor som är typiska för respektive område, och att dessa harmoniserar mycket väl med varandra.
Vinet levereras i trälådor om sex flaskor. Detta är inte vilken trälåda som helst! Den har en insida av plast och är redo att användas som ishink. Ett genuint hantverk av stabilt trä, och användningsområdena är oändliga för denna smarta trälåda.
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Art nr: 72567
Pris: 89 kr per flaska
Pris för sex flaskor inkl trälåda: 534 kr*
Finns i Systembolagets beställningssortiment!
*Vid köp av sex flaskor levereras vinet i en trälåda. Gäller så långt lagret räcker. Vinet går givetvis också att beställas styckvis.
Om Piccini Memoro Sparkling
Piccini Memoro Sparkling är ett torrt, vitt mousserande vin som är gjort på fyra olika druvsorter från fyra regioner i Italiens bästa vinproducerande områden.
GLERA FRÅN VENETO – Denna druvsort är synonym med Prosecco, och är mycket fruktig med härliga aromer av citrus och ger vinet en lång, nyanserad smak och eftersmak.
CHARDONNAY FRÅN SICILIA – Chardonnay odlas flitigt över hela den vinproducerande världen och är den mest kända gröna druvsorten. Det är också den överlägset mest använda gröna druvsorten i det prestigefyllda området Champagne. Denna komponent ger kropp och fyllighet till vinet och en härlig krämighet som gör vinet mycket passande till diverse maträtter.
VERMENTINO FRÅN TOSCANA – även om Toscana är mest känt för sina röda viner, är Vermentino en av de mest odlade gröna druvorna i området. Denna används för dess mineralitet och elegans, och ger vinet en klingande renhet.
PASSERINA FRÅN MARCHE – den minst kända av komponenterna, med ack så viktig för slutresultatet. Med endast 5 procent av det totala vinet ger den aromer av färsk, solmogen frukt tillsammans med en härlig örtighet.
Druvorna vinifieras separat, och blendas tillsammans först efter jäsning. Innan detta sker kyls druvorna till cirka 15 grader för att varsamt pressas. Musten förs över till rostfria ståltankar där alkoholjäsningen äger rum. Då denna är klar blendas komponenterna till ett stilla, mycket friskt vin, för att sedan dras över till trycktankar där den andra jäsningen sker. Det är denna jäsning som ger bubblorna i vinet. En tillsats av socker och jäst gör att jäsningen påbörjas, men eftersom vinet nu ligger i trycktank försvinner inte kolsyran ut i tomma intet, utan integreras snyggt in i vinet. Då denna jäsning är över får jästfällningen ligga kvar i vinet, vilket ger en lite aromatisk och brödig ton. Sedan filtreras vinet och tappas på flaska. Voila!