Mat & Dryck
Vegetariska smårätter tävlingsuppgift i Årets Kock 2017
Den första tävlingsrätten för de åtta finalisterna i Årets Kock 2017 är vegetariska smårätter.
Tävlingsuppgiften omfattar att skapa 5 smårätter av grönsaker, varav minst 2 av de 5 ska vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna.
Så här säger Utvecklingsgruppen för tävlingen Årets Kock, i vilken Markus Aujalay, Årets Kock 2004, och Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, ingår:
– Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger Jonas Dahlbom.
– Många restauranger idag arbetar redan med att lyfta fram det gröna på tallriken och låta proteinet vara ett komplement. Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling, Hanna Halpern, VD Årets Kock.
På finaldagen har finalisterna 4 timmar och 10 minuter på sig att färdigställa den första tävlingsrätten som serveras i 14 portioner.
De åtta kockar som möts i finalen av Årets Kock 2017 är:
Johan Backeus , Aveqia, Stockholm
Jesper Bogren , Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Olle Broström , Fotografiska Stockholm AB, Stockholm
Martin Hansen , Grand Hotel i Lund, Lund
Oskar Mendelin , Galleriet på Görvälns slott, Järfälla
Luqaz Ottosson , Luqaz MAT, Visby
Magnus Persson , Restaurang Hillenberg, Stockholm
Sebastian Thureson , Lilla Ego, Stockholm
Finalen hålls den 2 februari 2017 i Malmö.