Recept
Rice bowl med kallrökt lax, spenat, äggula och egengjord majonnäs
Ingredienser
4 portioner
- 500 g kallrökt skivad lax från Korshags
- Japanskt ris
- 3 mjuka avokado
- Gari
- 1 kruka koriander
- 1 påse spenat (ca 70 g)
- 4 äggulor
- Rostade sesamfrön
- Ev. chiliflakes
Majonnäs
- 1 äggula
- 2 msk ljus miso
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk risvinsvinäger
- 1,5 dl rapsolja eller matolja
- Sesamolja efter smak
- Salt
Gör så här
- Majonnäs: Blanda äggula, miso, senap och risvinäger. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med stavmixer eller vispar. När majonnäsen bundit sig kan du låta oljan rinna ner under tiden som du fortsätter mixa eller vispa kraftigt. Avsluta med att smaksätta med sesamolja under fortsatt vispning och smaka slutligen av med salt.
- Koka riset enligt instruktioner på paketet. Lägg riset i skålar, toppa med skivad avokado, grovhackad koriander, majonnäs, spenat och slutligen laxen. Toppa med äggula, rostade sesamfrön och eventuellt lite chiliflakes.
Tips från köket!
Variera receptet genom att istället för kallrökt lax använda Najadlax. Najadlax är en lax som först har gravats och därefter kallrökts vilket ger den en helt unik smak. Najadlaxen är lik kallrökt lax i konsistensen, men jämfört med en traditionellt kallrökt lax har Najadlaxen en lite pepprig smak med en hint av dill.