Börja med att hacka ner koriandern, använd bara stjälkarna och spara bladen till garnering. Lägg stjälkar, soja, paprikapulver, spiskummin och hackad vitlök i en bunke och blanda. Lägg sedan laksen i en form och täck med marinaden. Låt stå i minst 1 timme för att laksen ska dra åt sig smakerna.
Skala och skiva löken tunt, salta och pressa över limejuicen. Blanda och låt stå och mjukna minst 1 timme, men helst över natten.
Skiva gurkan med en osthyvel och blanda med saltet i en bunke. Låt stå under press i ca 30 min. Krama sedan ur vätskan. Blanda ättika, vatten, socker och kryddorna till en lag och rör tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och låt stå minst 1 timme innan servering.
Ta fram laksen och grilla den först på ovansidan så den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan nedåt i ca 10 min med locket på. Lägg upp på ett fat och dra sönder laksen med en gaffel. Garnera med koriander. Servera med tillbehören, sallad, gräddfil och bröd eller med ugnsrostad delikatesspotatis.