Champagneprovning och vernissage med Palmer & Co
Ja, arbetsveckan avslutades med att vara den internationella champagnedagen så här fredagen den 21 oktober. För min del blev det jobb in i det sista innan jag hämtade Ralph. Gräsänka som jag är blev kvällen ganska oglamourös men gosig med min lille kille innan han somnade, därefter var det bara att kavla upp armarna och köra en snabb storstädning, diskning, tvätta flertalet tvättmaskiner, dammsuga och moppa hela huset. ÄNTLIGEN är det rent och fint här hemma igen, verkligen skönt! Och då i och med Champagnedagen så vill jag passa på att dela med mig av en väldigt trevlig eftermiddag för några månader sen som jag faktiskt inte hunnit blogga om tidigare.
Inget mindre än champagneprovning och Vernissage i Kungsträdgården. Palmer & Co bjöd in till en trevlig eftermiddag då vi testade olika grymt goda sorters champagne från deras kooperativ. Här kommer lite bilder….
Min STORfavorit!
….och lite historia om företaget förståss:
Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize 1947. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel utvecklades kooperativet och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims. Genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick man då tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner.
1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne – känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger de över 400 ha vinodlingar.
Sedan 1985, då produktionen överskred en miljon flaskor har man kontinuerligt investerat i vad som blivit en av de mest moderna och högteknologiska vinifikationsanläggningarna i Champagne. Bland annat var man först med att anskaffa den nya Coquard-pressen och har i dag åtta sådana. Expansionen har fortsatt med förvärv av källare och byggnader på rue Champ de Mars som kommer att fördubbla den nuvarande lagringskapaciteten.
Även om Palmer & Co satsar mycket på högteknologisk utrustning är det en annan känsla när man kommer ner i källaren. Där andas tradition och erfarenhet betyder allt. Den personal som arbetar här lär sig från generationen innan för att kunskapen om de traditionella metoderna så viktiga för Champagne-husets framgång.
Alltså jag har en del favoriter och Palmer & Co’s Champagne är en av dem. En bra rekommendation, finns på Systembolaget och man får väldigt mycket champagne för pengarna. Dessutom vill jag lägga till att Champagne funkar utmärkt i kombination till mat också inte bara att skåla i, vi svenskar måste bli bättre på att välja champagne istället för tråkiga stilla viner till middagen/festen. Jag har dessutom hört att det är nyttigt så mer champagne till folket!!
Och när vi ändå är på det spåret, alltså Champagne läs om mitt besök i Reim, hos Bollinger förra hösten samt Ayala. Skål!!
Tack Oenoforos samt Palmer & Co för en väldigt smakfull och trevlig eftermiddag.