Lite recept inför helgen......
Ta hand om din pumpa
De flesta av er har säkert köpt pumpor för att karva ur och dekorera med men för all del släng nu inte innehållet det är ju trots allt ätbart. Tro det eller ej men pumpa är faktiskt gott och har dessutom förmågan att smaka på olika sätt beroende på hur tillagningen ser ut. Pumpa är ganska flexibelt och jobba med eftersom du både kan baka kakor, söta pajer, matiga pajer, soppor eller kanske servera som tillbehör.
Så för att minimera “svinnet” i svenska hushåll på mat så kan väl alla bara börja med att nyttja hela pumpan inför denna helg.
Här kommer lite recept med pumpa!
Pumpasoppa med morot och chili
6 portioner
200 g morötter, skurna i bitar
200 g pumpa, skuren i bitar
salt
1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
smör
1/2 kyckingbuljongtärning, smulad
2 dl vatten, 1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1/2 tsk chilipeppar
svartpeppar
ca 25 g riven färsk ingefära
Tillbehör
sellerikvistar
Gör så här
Koka morot och pumpa mjuka i lättsaltat vatten.
Fräs löksorterna i smör.
Mixa morot och pumpa med löksorterna.
Blanda tärning, vatten och vin. Låt koka ner till 2 deciliter.
Häll reduceringen i mixen tillsammans med grädde och 2 matskedar smör.
Smaka av med chilipeppar, salt, svartpeppar och ingefära. Hetta upp och servera med sellerikvistar.
Pumpanuffins med härlig frosting
100 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 stora ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
200 g pumpapuré
1 tsk malen kanel
3/4 tsk malen ingefära
3/4 tsk malen muskotnöt
1/4 tsk kryddpeppar
1/4 tsk malen nejlika
Frosting
100 g smör, rumsvarmt
200 g cream cheese
4 dl siktat florsocker
Pecannötter och jellybeans till dekor
Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med pappersformar.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och pumpkin spice i en skål.
Tillsätt pumpapuré i smeten och sedan mjölet. Blanda väl.
Fördela i muffinsformarna och grädda i ca 20 minuter tills en tandpetare kommer ut rent. Låt svalna.
Vispa smör tills krämigt, tillsätt cream cheese och vispa samman. Sikta över florsockret och vispa fihop tills en krämig frosting.
Spritsa eller bred frosting över varje muffin och toppa med en pecannöt och en jelly bean.
Du kan även byta ut pumpapurén mot rivna morötter. Purén gör är att resultatet blir otroligt saftigt och len kaka.
Ta även hand om kärnorna och rosta dem. Så gott som topping till tex sallader, pajer, kakor eller som smala snacks.
Skölj pumpakärnor noga i vatten. Om kärnorna är torra, lägg dem i blöt ett tag. Lägg kärnorna i ett lager på papprad plåt, strö över salt och gärna chilipulver och rosta dem i 175 grader varm ugn i 20-30 minuter, till de är gyllene och helt genomtorra. Förvaras i tät burk.
Visste du att:
•Pumpa, cucurbita pepo, är släkt med melon och gurka.
•Redan 8 500 år f Kr användes pumpor till mat, prydnad och förvaring.
•Urgröpta eller torkade pumporna har använts som musikinstrument i tusentals år.
•Vissa sorters pumpor kan bli jättestora. Rekordnoteringen 911 kilo noterades 2012 i USA.