Eleonora von Essen
Partystarter med ädelost och bacon av Eleonora von Essen
Tid: 40 minuter
40 små bollar eller 20 större
- 400 g mjölig potatis, t ex King Edward
- 1/2 dl crème fraiche
- 1 msk smör
- 1 pkt bacon
- 140 g ädelost, t ex Kvibille
- 1/2 dl finskuren gräslök
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl panko eller ströbröd
- ca 1 liter neutral olja till fritering
- nymald svartpeppar, ev salt
- Skala potatisen, dela dem i stora bitar och sjud dem mjuka. Strimla baconet och stek det gyllene, låt rinna av på hushållsppper. Ställ åt sidan.
- Kör snabbt i matberedare tillsammans med crème fraiche och smör. Kör inte för länge då blir moset segt. Ställ moset i kylen att svalna.
- Hacka eller smula osten grovt och vänd ner i potatisen tillsammans med gräslök och bacon. Smaka av med peppar; ytterligare salt behövs förmodligen inte.
- Forma 2 rullar, ca 2 cm i diameter, med hjälp av plastfolie. Vrid åt rullarna hårt och lägg i frysen i ca 30 minuter, tills de stelnat nog att skära i fina bitar. Skär varje rulle i ca 20 centimetertjocka skivor. Forma försiktigt till bollar.
- Doppa bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko eller ströbröd. Se till att de täcks ordentligt runt om vid varje moment, annars kan osten lätt rinna ut under friteringen.
- Hetta upp oljan till ca 180°C, eller tills en vit brödbit ganska snabbt blir gyllene. Fritera bitarna i någon minut tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper och servera, helst varma!
Foto: Björn Tesch
Svensk Potatis