Julbak & Julmat
KLASSISK KNÄCK
Knäck när den är som allra godast! Detta är det klassiska receptet på knäck med mandel i smeten.
Receptet gäller för 75 st
Ingredienser:
- 2 dl Arla® vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1 dl skållad, hackad mandel
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 15-30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt. Strutar: Forma ca 30 strutar av bakplåtspapper, ställ strutarna i en form med t ex socker. Fördela smeten i strutarna. Låt stelna. Förvara svalt.
Kulprov: Häll några droppar smet i iskallt vatten. Om de går att rulla till en hård kula är knäcken färdig.
Ju högre temperatur desto hårdare knäck. Smaken skiljer sig också åt – vid lägre temperaturer känner du smöraromen bättre och vid de högre tar smaken av karamelliserat socker över.