Recept
Kladdkaka med fudge- och rockyroadtopping
En riktigt maffig kaka där sött möter salt och krämigt möter knaprigt.
Ingredienser:
1 kaka, ca 10 bitar
Kladdkaka
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 4 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
- 1 krm salt
Fugdetäcke
- 100 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 100 g smör
- 1 krm salt
Topping
- 1 dl saltrostade nötter, t.ex. cashew-, pekan- och/eller jordnötter
- 2 dl minimarsmallows
- Citronmeliss
Till servering
- 2 dl vispgrädde
- Smör till formen
Så här tillagar du receptet (ca 1 timme):
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Rör ner ägg och socker och blanda väl. Blanda sedan samman alla ingredienser till kladdkakan i en skål.
4. Spänsn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20-25 min, eller till den satt sig men fortfarande är kladdig i mitten. Låt svalna något.
6. Hacka chokladen. Koka upp grädde, socker sirap, choklad och salt i en kastrull. Låt koka ca 15 min, eller tills smeten tjocknar. Tag av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
7. Häll fugden över kakan. Låt svalna och ställ sedan kakan i kylen så att fudgen stelnar.
8. Hacka nötterna lätt och strö dem och marshmallowsen över kakan. Garnera med citronmelissblad.
9. Vispa grädden lätt och servera till kakan.