Halloncheesecake med havrebotten och kolasås
õ
En härligt rosa cheesecake som får en underbar smak av hallon och havrekaka. För att göra den extra maffig kokas en kolasås som hälls över den färdiga kakan!
Ingredienser:
Pajskal
1 dl strösocker
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ dl AXA Ekologiskt Havregryn
½ tsk salt
150 g smör
Fyllning
200 g hallon
3 ägg
1 dl florsocker
2 dl crème fraiche
200 g färskost
Kolasås
50 g smör
2 msk strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
En nypa salt
Dekorering
Hallon
Citronmeliss- eller myntablad
Så här lagar du receptet:
- Blanda samman socker, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda snabbt samman med havreblandningen till en deg.
- Tryck ut degen i en ugnsform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ kallt, i kylskåp eller frys, ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
- Mosa hallonen i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 30 min, eller tills fyllningen ”stannat”. Låt cheesecaken kallna helt, gärna över natten.
- Vid servering: Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, ca 5 minuter.
- Garnera kakan med hallon och citronmeliss eller mynta. Skär kakan i bitar och servera tillsammans med varm kolasås.