Julmat & Julbak
GLASMÄSTARSILL
Glasmästarsill är en riktig klassiker på julbordet, extra vacker med hela pepparkorn och morotsslantar. Glasmästarsill får även god smak av pepparrot, nejlika och lagerblad.
Ingredienser
4 portioner
Ättikslag:
1⁄2 dl ättiksprit 12%
1⁄2 dl strösocker
1 dl vatten
1⁄2 morot
1 liten rödlök
1 bit pepparrot, ca 2 cm
1 g vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
1⁄2 tsk senapsfrön
1 lagerblad
Gör så här:
Koka upp lagen och låt den kallna. Skala morot, lök och pepparrot. Skär dem i skivor. Häll av spadet och skölj sillfiléerna. Skär dem i bitar. Varva sill och kryddor i en burk. Häll över lagen. Låt stå i kyl minst 2 dygn.