Skogaholmslimpa
För längesen var det här receptet hemligt, och det sägs att Knut Eriksson förvarade receptet under sin madrass
Nu är det inte hemligt längre och det är jag så glad för! För det här är mitt absoluta favoritbröd
Receptet ger två härliga limpor
Recept
3.5 dl vatten, rumsvarmt
50 g jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl sirap, ljus
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
Gör såhär
Börja med att lösa jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan resterande ingredienser – mjölet lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg – jag knådar för hand. Låt degen jäsa under duk i 30-35 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. När ugnen blivit varm så sätter du in limporna, släng in 1 dl vatten i botten på ugnen och stäng ugnsluckan, då bildas det ånga och gör limporna saftiga
Sänk värmen till 200°C och grädda limporna i cirka 25-30 min
När du tar ut brödet flytta över det till ett avsvalningsgaller och låt det svalna helt innan du skär upp dina skogaholmslimpor.