Biskvi
En seg mandelbotten, en luftig smörkräm som är täckt med choklad
Dom här biskvierna sålde som smör i solsken på bageriet och jag förstår verkligen varför, dom är helt magiskt goda!
500 g mandelmassa
250 g socker
120 g äggvita (4 st)
Smörkräm
200 g mörk choklad
100 g nougat
500 g rumsvarmt smör
160 g äggvita (4-5 st)
240 g socker
Gör så här
Mandelbottnar:
Sätt ugnen på 170°C
Blanda mandelmassa och socker med vinge
Häll i äggvitan lite i taget under vispning, men vispa inte smeten för länge, bara precis så att den går ihop
Spritsa ut bottnar stora som en gammal 5 krona på plåt med bakplåtspapper
Baka av i cirka 15 min, dom ska ha en gyllenbrun färg
Smörkräm:
Lägg ävitor och socker i en metallbunke över ett vattenbad, och värm tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa med en handvisp då och då för att hjälpa till och så äggvitan inte stelnar runt kanterna
När kristallerna har smält vispa till en fast maräng, helst i en maskin, marängen är klar när den är blank och har svalnat
Värm under tiden chokladen och nougaten ihop i mikron tills den är helt smält
När marängen är klar, klicka ned det rumsvarma smöret, lite i taget under konstant vispning, det ser ut som om smörkrämen skär sig till en början men det är bara att fortsätta vispa på hög hastighet så går det ihop
Sist har du i den smälta chokladblandningen och vispar tills du har en fin, luftig smörkräm
När dina bottnar har svalnat och du har vänt dom från plåten klickar du en hög smörkräm i mitten och lättast, tycker jag, är att stryka upp krämen med en liten palett eller kniv till önskad form
Ställ dina färdigstrykna biskvier i kylskåpet så dom får stelna innan du doppar dom i smält choklad