Peter Bedoire Mat & Dryck
Fresita!
Min kvinna bakade en sanslös rödvinbärspaj på vinbär från vår trädgård, toppad med maräng. Syra och sötma balanserades oförskämt bra (hon är fasiken bra på att baka!) Jag halade fram en liten Chilenare till och pajen var ett minne blott! Den söta Chilenaren med sina lätta bubblor var ett makalöst komplement till pajen och smakerna dansade i gommen som en salsafest en ljummen sommarnatt.
Vill du ha en smakupplevelse? – baka den här historien och servera Fresita till!
(art.#7866, 84 kr)
Recept på Maries Vinbärspaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
1 msk kallt vatten
Fyllning:
7 dl röda vinbär
0,75 dl strösocker
2 msk potatismjöl
Maräng:
3 st äggvitor
2 dl strösocker
Tillredning:
- Blanda mjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret till en smulig massa. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en stor pajform (28 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 min. Sänk värmen till 175 grader.
- Blanda de rensade vinbären med socker och potatismjöl.
- Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Vänd ner resten av sockret.
- Bred ut vinbären i pajskalet. Spritsa marängen över vinbären. Grädda i mitten av ugnen tills marängen fått färg. (15 min ca)
- Njut!
Peter Bedoire
Mat- & Dryckesredaktör Mygate Magazine
Restaurangchef NOGA Matstudio