Peter Bedoire Mat & Dryck
Couvent des Jacobins – inget snack bara verkstad
Vi börjar sakta gå mot en ruggigare årstid men än så länge finns det värmande solglimtar som tittar fram mellan regnskurarna. Det blir mycket prat om grillning och det finns stunder då man kan tro att jag inte ägnar mig åt annat, men det gäller att krama ur de sista sommartimmarna på bästa tänkbara vis! Innan hösten, innan rusket, innan kylan, innan rödvinssäsongen är ett faktum. Min fallenhet för smakrika vita håller i sig och en favorit är Couvent des Jacobins. Vi pratar vit Bourgogne i sitt esse! Men det är klart, har man blivit utsedd till Årets Vinhus 2013 så håller man hög standard. Maison des Jacobins fortsätter producera toppklassviner även två år senare och kommer med största sannolikhet även att göra det i framtiden. Det är smörslungade nötter med en skvätt citrus, som är kärleksfullt omfamnade av rostade ekfatstoner. Den är grymt bra. Varken mer eller mindre. 129 kr på Systembolaget, art.nr.5798. Inget snack. Bara verkstad.
Peter Bedoire
Mat- & dryckesredaktör Mygate Magazine
Restaurangchef NOGA matstudio