Peter Bedoire – Mat och Dryck
Blossa 16 – en glömd skatt i den norrländska skogen
Att 2016 års smak på glöggen från Blossa är kråkbär har väl knappast gått någon intresserad förbi, men vad ska man äta till? Är det en pepparkaka som är synonymt med glöggdrickande eller kan årets smak öppna möjligheterna för något mer?
Kråkbär ser ut som blåbär men har i modern tid mer eller mindre sållats bort från popularitetslistan över ätbara bär då den är ganska fadd i smaken. Att plocka fram den som smaksättning i det här sammanhanget tycker jag är ett genidrag. Glöggen bibehåller så klart sin karaktäristiska sötma men får en fräsch ton och avslutas med viss rökighet. Björksirap av björksav har tillförts och den avslutande rökigheten är tänkt att föra tankarna till lägereldens knastrande sken. Smaken har beskrivits som en vandring i den Jämtländska urskogen och det är också där vi hittar smaker som matchar.
På Blossas premiärevent kunde man hitta variationer i just den andan. Rensoppa med rotfrukter. Klappgröt med gräddmjölk, nötbräck och hallonchips. Glödkaka med enbär och svamp -här hade dom hittat hem! Ett enkelt tilltugg under julen som alla enkelt kan fixa med. Själv kommer jag att lägga till något litet extra med sälta och krisp, Lufttorkade renchips?
Peter Bedoire
Mat- & dryckesredaktör Mygate Magazine
Restaurangchef NOGA matstudio
Följ oss gärna på instagram @mygatemagazine
Årets årgångsglögg blossa Blossa 16 Blossa 2016 Blossa Glögg dryck glögg Kråkbär Mat&Dryck Mygate Magazine peter bedoire Peter Bedoire – Mat och Dryck